menu

Mooiste kerstcadeau voor iemand met Alzheimer

De kerst komt eraan. Voor velen zijn dit moeilijke en eenzame dagen. Hoe we dit kunnen oplossen? Geen idee? Eenzaamheid blijft een groot en moeilijk probleem en niet alleen bij ouderen. De verborgen eenzaamheid bij mensen tussen de 30 en 45 is ook zeer groot.

Samen eten en koken is een stap in de goede richting. Ik weet namelijk uit eigen ervaring als je in een restaurant bij andere mensen aan tafel komt te zitten, dat dit direct contact en gezelligheid geeft.

Wat kun je doen?

Wat kun je zelf wel doen? Maak een praatje met die buurman of buurvrouw waarvan je weet dat die alleen is. Of maak een praatje in de rij van de kassa. Voor jou is het eigenlijk niets, maar voor andere mensen kan het een dag helemaal kleuren. Het kost geen geld en geen tijd, alleen wat vriendelijkheid.

Hoe geef je mensen met Alzheimer fijne kerstdagen?

Het heden verdwijnt door de Alzheimer, dus we gaan op zoek naar herinneringen uit vervlogen jaren, toen het kerstfeest nog een magische gloed had. Een wereld gevuld met kaarslicht, dennengroen, fonkelende sterren en zingende engelen die in de nacht over je waken. Het versieren van de kerstboom, het zingen van kerstliedjes, het midden in de nacht naar de kerk gaan en het zo bijzondere kerstdiner. Al deze herinneringen zijn heel diep verankerd in ons geheugen en ze kunnen, zelfs als Alzheimer veel doet vervagen, weer opnieuw worden geactiveerd door het beluisteren van kerstliedjes uit die tijd.

Het muzikale-geheugen

Waarom kan dit opnieuw worden geactiveerd? Omdat het muzikale geheugen blijft bestaan en blijft functioneren en niet aangetast wordt door ouderdom, Alzheimer of Parkinson. Het muzikale geheugen wordt direct geactiveerd bij het horen van muziek dat in de geheugen-schatkamer is opgeslagen. Op een nog niet helemaal begrijpbare wijze worden dan bijbehorende herinneringen geactiveerd. Op dat moment is degene met Alzheimer even verbonden met zijn eigen herinneringen, met zichzelf en met de buitenwereld, contact!

Houvast in de Alzheimermist

Die muziek geeft houvast in een wereld die beheerst wordt door de Alzheimermist. Een mist die alles onherkenbaar en zo moeilijk maakt. Je hand die het kopje niet pakt, antwoorden wel willen geven maar niet kunnen vinden, een onherkenbare omgeving die je bang en angstig maakt. Uit pure frustraties word je dan wel eens heel erg boos.

Minder bang

En dan kom jij met muziek! Wat een cadeau! Muziek die dwars door de mist van de Alzheimer mij weet te bereiken, mij blij maakt en mij goed doet voelen. Als je dan nog wat bij me blijft en mijn hand vasthoudt, dan voel ik me verbonden met jou, dan ben ik minder bang en voel ik me veilig. Bedankt voor je tijd, aandacht en je liefde. Misschien kan ik het niet meer zeggen of het je duidelijk maken, maar weet dat ik je dankbaar ben.

Jij bent het mooiste kerstcadeau

Jij bent zelf het mooiste kerstcadeau voor iemand met Alzheimer als je tijd, aandacht, liefde en een kerstlied meeneemt. Maar dan niet binnenkomen, gedag zeggen en gelijk losbarsten in, Jingle bells! Natuurlijk wordt er dan contact gemaakt met het muzikale-geheugen, maar of er in die sfeer herinneringen tot leven komen dat betwijfel ik.

Het herinnerings-recept

Voordat je naar binnen gaat, blijf even stil staan voor de deur, kom even tot rust. Probeer te denken hoe het is om niets te herkennen en je daardoor bang te voelen. Ga nu rustig naar binnen en begroet degene waar je zoveel van houdt. En vergeet nooit dat degene waar je van houdt er altijd nog is! Heel diep verscholen in de Alzheimermist, daar is degene waar je van houdt nog steeds aanwezig.

Een hand vasthouden

Ga rustig zitten, je hoeft niet meteen te praten. Pak een hand vast, maak oog contact. Begin rustig te praten over kerstetalages, kerstinkopen en het optuigen van de boom. Of je nu antwoord krijgt of niet…vertel je verhaal.

Sfeer en muziek doet de rest

Jouw praatje creëert een sfeer die iemand met Alzheimer altijd aanvoelt. Want het empathisch vermogen is heel sterk bij mensen met Alzheimer. Zing nu rustig jouw eigen favoriete kerstliedje. Het muzikale geheugen wordt geactiveerd, het vasthouden van de hand en de sfeer dringt op een diep niveau bij degene binnen en maakt contact. Altijd! Vaak zal degene gaan meezingen, waarna herinneringen kunnen worden opgehaald aan prachtige kerstavonden, versierde bomen en bijzondere maaltijden van lang geleden toen jij nog niet geboren was.

Geen dure cadeaus

Nu heb je iemand met Alzheimer het mooiste kerstcadeau gegeven dat er is. Gewoon door het geven van tijd, aandacht en liefde. Is dat eigenlijk niet het mooiste kerstcadeau dat je iedereen kunt geven? Koop dit jaar dan eens geen dure cadeaus maar geef deze feestdagen iets weg dat veel kostbaarder is: jouw tijd, jouw aandacht én jouw liefde!

De foto boven dit stukje was een dierbare kerst herinnering van mijn moeder. Inderdaad het is de schrijver, veilig in de armen van zijn moeder. Een moeder die deze jongen prachtige kerstherinneringen heeft gegeven die ik koester en diep opgeslagen heb in mijn hart.

Ik wens je heel fijne kerstdagen samen met iedereen die je lief hebt!

Reageren

Auteur

Ignar Rip

Ignar Rip

10 jaar lang zorgde Ignar Rip als mantelzorger voor zijn moeder met Alzheimer. Hij ontdekte dat muziek hielp om contact te maken met zijn moeder en om de zorg makkelijker en aangenamer te maken voor beiden. Na uitgebreid onderzoek deelt hij zijn kennis nu via zijn website, via workshops én natuurlijk via NED7.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten