menu

Met de dementiebus op pad

Bij zorgorganisatie ZINN in Haren hadden ze er al een en nu heeft Archipel Kanidas in Best er ook één. De dementiebus voor ouderen. Het is niet een gewone bus waarmee je ergens naartoe gaat, maar een speciaal decor waarmee ouderen op reis worden meegenomen langs locaties in de buurt die zij misschien nog van vroeger kennen.

In maart van dit jaar naam zorgorganisatie ZINN dit buscompartiment in gebruik. Het is een decor met het interieur van een bus en daar waar normaal de ramen zitten, zijn deze nu vervangen door beeldschermen waarmee je het gevoel hebt dat je door de omgeving rijdt. Net als in een normale bus.

Reizen zonder te reizen

Het idee kwam eigenlijk van de bewoners zelf. De wens was er bij bewoners om een tochtje te maken zonder de locatie in Haren te verlaten. Maar ja, hoe doe je dat precies? En na veel verschillende ideeën ontstond het plan om een bus na te bouwen. Eigenlijk ook een beetje gebaseerd op het al bekende project ‘Buiten komt voorbij’, waarbij bewoners met dementie op de fiets kunnen stappen en via schermen door een omgeving kunnen fietsen.

Op pad met de dementiebus

De dementiebus is speciaal ontworpen  en staat in de hal op locatie in het verzorgingshuis. Er zijn vier zitplekken en er is ruimte voor rolstoelen en zelfs een bed. Ook is er een bestuurdersstoel, voorzien van een dashboard en natuurlijk een stuur. Op de beeldschermen is te zien hoe je door het landschap van Haren rijdt, wat voor de bewoners veel herinneringen ophaalt. En door alle interactieve elementen worden ouderen gestimuleerd actief deel te nemen. Maar ook voor kleinkinderen is het een fantastische ervaring die zij samen met hun grootvader of -moeder kunnen beleven.

Groot succes

Archipel Kanidas in Best volgt het voorbeeld van ZINN en heeft sinds kort ook een dementiebus voor haar bewoners. Bij Archipel Kanidas is er zelfs een bushalte gemaakt om de ervaring nog authentieker te maken. Initiatiefneemster is Dolinda Philipsoom en het is haar gelukt het hele dorp erbij te betrekken. Van de Heemkundekring voor de filmbeelden, tot Avans voor hulp van studenten.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten