menu

Meer gebitsproblemen met diabetes

Mensen met diabetes hebben een extra hoog risico op gebitsproblemen. De meesten van ons weten dit echter niet. Toch betekent het niet dat mensen met diabetes automatisch een slechter gebit hebben. Met de juiste verzorging kun je de problemen gelukkig voorkomen.

Uit Amerikaans onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention blijkt dat mensen met diabetes dubbel zoveel kans hebben op het verliezen van tanden en kiezen. Voordat zij tot deze conclusies kwamen verzamelden zij 31 jaar lang gegevens van ruim 35.000 Amerikanen om een goed beeld te krijgen. Vooral ouderen met diabetes kunnen meer last hebben. Probleem is echter dat er zo’n 250.000 mensen in Nederland zijn die niet eens weten dat ze diabetes hebben. Dat is dus een heel groot aantal!

Groter risico met diabetes

Volgens Hendrike van Drie, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (best een mond vol!), “…lopen mensen met diabetes inderdaad een groter risico op problemen met hun gebit. Dat komt doordat diabetes chronische tandvleesontsteking (parodontitis) kan veroorzaken. Als die ontsteking niet tijdig wordt behandeld kan dat uiteindelijk leiden tot verlies van tanden. Goede mondzorg kan veel problemen voorkomen.”

Wat kun je doen tegen gebitsproblemen?

Maar hoe zorg je ervoor dat je geen problemen krijgt als je diabetes hebt? Je hoeft niet vaker je tanden te poetsen, maar er zijn een aantal zaken waar je goed op kunt letten. Niet alleen om te zorgen dat je gebit gezond blijft, maar ook om te ontdekken of je misschien diabetes hebt. Wist je bijvoorbeeld dat een gaatje een indicator kan zijn van diabetes? Niet iedereen die een gaatje heeft, heeft diabetes, maar het kan zeker een teken zijn dat je eens langs moet gaan bij je dokter om je te laten controleren. Ook zijn mensen met diabetes gevoeliger voor ontstekingen van het tandvlees en kaakbot. Poets gewoon twee keer per dag en gebruik tandenstokers om het tandvlees gezond te houden. Bezoek natuurlijk ook gewoon je tandarts, maar vertel wel van te voren dat je diabetes hebt.

En, wil je meer weten over diabetes en mondverzorging, doe dan de ‘Hoe gezond is je mond test’ en ontdek wat je allemaal al weet over goede mondverzorging.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten