menu

Meer alcoholisten boven de 55

Uit voorlopige berekeningen van het Trimbos-instituut blijkt het aantal alcoholisten van boven de 55 jaar te zijn gestegen, ten opzichte van vorig jaar. En dit heeft alles te maken met de toenemende vergrijzing.

Het aantal ‘probleemdrinkers’ is volgens de voorlopige berekeningen met zo’n 10% toegenomen. Nederland heeft tussen de 150.000 tot 200.000 probleemdrinkers in deze leeftijdscategorie. Volgens het Trimbos-instituut ben je als vrouw een probleemdrinker als je meer dan 14 glazen alcohol per week hebt genuttigd en tot wel 21 glazen als man. Zo’n 10.000 probleemdrinkers van 55 jaar en ouder zocht het afgelopen jaar professionele hulp voor hun probleem.

Meer alcoholisten door vergrijzing

Volgens Rob Bovens, lector verslavingspreventie aan de Hogeschool Windesheim, komt deze stijging met name door de toenemende vergrijzing in ons land. Gepensioneerden hebben meer vrije tijd en daardoor ook meer tijd voor sociale aangelegenheden, zoals met elkaar sporten bij een sportvereniging of een buurt BBQ. En deze activiteiten gaan in de meeste gevallen gepaard met alcoholgebruik.

Toename gezondheidsrisico’s

En ook al wordt er vaak gezegd dat een glas wijn goed is voor hart en bloedvaten, meer glazen heeft juist een negatief effect op het lichaam en verhoogt de kans op ziektes en aandoeningen. Zo verhoogt alcoholgebruik de kans op borstkanker bij vrouwen en is alcohol een van de grootste boosdoeners bij slaapproblemen.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten