menu

Mantelzorgtips voor beginners

Mantelzorgtips voor beginnende mantelzorgers. Ze zijn handig als je opeens mantelzorger wordt. En bloggers Marjolein en Barbara van Mantelzorgelijk.nl weten hier alles van. Vandaar hun handige overzicht met mantelzorgtips voor beginners hier op NED7.

Als mantelzorger krijg je heel veel nieuwe verantwoordelijkheden waar je niet vertrouwd mee bent. De meeste zorgtaken die je opeens in je schoot krijgt geworpen hield je waarschijnlijk nooit voor mogelijk en dat kan voor onnodig veel stress zorgen. Gelukkig zijn er steeds meer ervaringsdeskundigen die hun ervaringen online delen en die je kunnen helpen om deze, vaak toch ook dankbare, taak wat makkelijker te maken.

Kennis is macht

Probeer om te beginnen zoveel mogelijk informatie over de ziekte of beperking van je dierbare te vinden. Kennis is namelijk absoluut macht. Hoe meer je weet hoe zekerder je wordt over je rol als mantelzorger.

Deel mantelzorgtips

Zoek andere mantelzorgers online, maar ook offline. Je kunt naar mantelzorg bijeenkomsten of deelnemen aan groepen die kennis uitwisselen. Het goede hiervan is dat je je gaat realiseren dat je niet alleen bent. Er zijn met jou heel veel anderen die ook dezelfde zorg geven aan een kind, een echtgenoot of een ouder. Je kunt leren van elkaars ervaringen en je kunt wellicht met iemand praten als het even moeilijk is. En na verloop van tijd kun je ook jouw ervaringen weer delen met beginners die net komen kijken.

partner content

Hét platform voor en door mantelzorgers

Mantelzorgelijk is het grootste online platform voor en door mantelzorgers, opgericht door bloggers Marjolijn Bruurs en Barbara Mounier die putten uit eigen ervaring.

Vertrouw op je instinct

Vertrouw je instinct. Niemand kent degene voor wie je zorgt zo goed als jijzelf. Dit betekent natuurlijk niet dat je het advies van artsen of andere zorgprofessionals moet negeren. Maar voelt iets niet goed dan moet je luisteren naar je gevoelens en het probleem dat je hebt benoemen.

Zoveel mogelijk zelf doen

Mantelzorg verlenen aan iemand die het nodig heeft betekent niet direct dat je alles moet doen. Zoek samen naar de zaken die degene voor wie je zorgt nog wel zelf kan. Dit is niet alleen goed voor jou als mantelzorger, maar vooral ook voor degene om wie het gaat. Zijn er dingen die moeilijk gaan maar zijn er hulpmiddelen voor beschikbaar waardoor iemand toch zoveel mogelijk zelfstandig kan blijven? Gebruik die dan!

Ken je grenzen

Ten slotte is het belangrijk dat je altijd realistisch bent over wat en hoeveel je kunt doen. Ken je eigen grenzen en bespreek deze met je omgeving. Je hebt wellicht ook een eigen gezin of een drukke baan. Communiceer met de artsen, zorgprofessionals en met andere familieleden als die er zijn.

advertentie

Het ABC van de Mantelzorg bij Bol.com

Reageren

Auteur

Barbara en Marjolijn

Barbara en Marjolijn

Marjolijn en Barbara zijn de initiatiefnemers van Mantelzorgelijk.nl, het grootste online platform voor en door mantelzorgers.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten