menu

Mantelzorgers ontlasten

Al eens gehoord van een respijthuis? Maison Patrick is het tweede respijthuis in Nederland en onlangs opende het huis haar deuren. Mensen die zorg nodig hebben kunnen hier kort terecht om hun mantelzorger even te ontlasten. Eigenlijk is het een kleine vakantie voor zowel de mantelzorger als degene die zorg nodig heeft.

Het bevalt uitstekend

Mevrouw Maria van Ham uit Hendrik-Ido-Ambacht is de eerste bezoeker. Zij was er al de eerste keer in maart toen het huis nog niet officieel was geopend. Maar inmiddels is zij er al voor de derde keer. “Het bevalt mij hier prima”, aldus mevrouw van Ham. “Mijn dochter hoorde over dit huis via Stichting MEE. Ze wilde naar haar zoon in Zwitserland en wilde mij niet alleen achterlaten.”

Mantelzorgers ontlasten hard nodig

Dat het hard nodig is om af en toe mantelzorgers te ontlasten, dat weet initiatiefnemer Patrick Konings maar al te goed. Toen hij zag dat zijn eigen oma haar vertrouwde en geliefde huis moest verlaten omdat zijn moeder de mantelzorg niet meer aankon, ontstond het idee voor een respijthuis. Maar het gekke is, zo merkt hij zelf op, dat dit concept wel al enige tijd bestaat voor kinderen met een handicap en hun mantelzorgers, maar niet voor ouderen.

Langer thuis blijven wonen

Patrick Konings wil met Maison Patrick ook ervoor zorgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen als dat nog mogelijk is. “Dagopvang is ook mogelijk bij ons. Ik wil ouderen een tweede thuis bieden. En we zijn kleinschalig en heel flexibel. Gasten mogen zelf bepalen wat ze doen. Er was een man die vroeg: ik hoef hier toch niet te knutselen? Hij was blij dat hij gewoon in de tuin mocht zitten.”

Maatschappelijk betrokken

Maison Patrick is onderdeel van complex Residentie de Alblas. Dit complex wordt gehuurd van notenhandelaar Jaap Klijn. Deze bekende familie draagt het project een warm hart toe, wat ook de reden is waarom Maison Patrick een aantrekkelijke huur betaalt. “Klijn is heel maatschappelijk betrokken en wilde heel graag meewerken”, vertelt Patrick. “Een doorsnee bedrijf zou hier een heel andere huurprijs voor moeten betalen. En ook vader Jan Klijn ziet het project graag slagen. Hij is lid van de commissie van aanbeveling.”

Eigen thuiszorg meenemen

Maison Patrick werkt nauw samen met Rivas, Directzorg en Naborgh Thuiszorg. Gasten van Maison Patrick kunnen in principe hun eigen thuiszorg meenemen. Maar is er iemand die nog geen (thuis)zorg heeft, dan kan dit voor hun geregeld worden. De organisatie heeft 10 geschoolde vrijwilligers voor de directe zorg en 2 vrijwilligers die de tuin onderhouden. De enige betaalde krachten zijn er voor de coördinatie van alles én voor de website. Zelf is Patrick verpleegkundige, dus verleent hij, naast zijn taken als bestuursvoorzitter, ook zorg. En hoeveel mensen kunnen er tegelijkertijd worden opgevangen? De villa heeft maar liefst 6 slaapkamers, een sfeervolle woonkamer met open haard en er is een grote keuken. Alles dus om de gasten helemaal thuis te laten voelen.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten