menu

Mantelzorg is geen verplichting

Als je zorg nodig hebt is het geen verplichting om die zorg aan mensen in je omgeving te vragen. En ook een mantelzorger hoeft dit niet uit verplichting te doen.

Staatssecretaris Martin van Rijn vindt dat een netwerk van mantelzorgers niet opgedrongen moet worden. “Als mensen die hulp nodig hebben zich niet prettig voelen om mantelzorg aan hun naasten te vragen, dan hoeft dat niet. Er zal altijd goede zorg voor hen zijn en blijven.”

Sociaal Cultureel Planbureau

Het zijn de cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau die van Rijn deze uitspraak ontlokten. Gebleken is dat een op de vijf ouderen in het algemeen en mensen met een beperking in het bijzonder, niemand in haar of zijn omgeving heeft die mantelzorg geeft. Deze cijfers komen voor van Rijn niet als een verrassing. “Eerdere onderzoeken tonen aan dat zo’n 20 tot 25 procent van deze groep geen netwerk heeft. Die krijgen dus hulp op maat door een beroep te doen op de overheid.”

Ook zonder mantelzorg goede zorg

Het PvdA-Kamerlid Tanamal zegt dat deze cijfers heftig zijn maar vindt net als van Rijn dat mensen die geen mantelzorg kunnen regelen, naar de gemeente kunnen gaan voor zorg. VVD kamerlid Potters noemt het aantal zonder netwerk nogal hoog maar is het eens met Tanamal: “Daar is de Wmo voor bedoeld. Gemeenten moeten er alles aan doen om deze groep in beeld te krijgen en ondersteuning op maat te bieden.”

Falend beleid

Een ander geluid laten de oppositiepartijen SP en PVV horen. Zij zien in de cijfers vooral een falend beleid van staatssecretaris van Rijn. PVV’er Agema zegt het ronduit verschrikkelijk te vinden dat een vijfde van de ouderen en hulpbehoevenden geen beroep kan doen op vrienden en familie. Ze zegt: “De realiteit is dat het kabinet de verzorgingshuizen sluit en de huishoudelijke hulp halveert.” Het is duidelijk dat de participatiemaatschappij een doodlopende weg is, vindt de SP.

Doodlopende weg

“Wat je met dit beleid bereikt is eenzaamheid”, zegt Kamerlid Leijten. Zij is van mening dat mensen zonder netwerk nu juist bang zijn om een beroep te doen op de gemeente voor zorg. “De bezuinigingen op de huishoudelijke hulp moeten gewoon direct van tafel.” CDA-Kamerlid Keijzer hoopt dat gemeenten het rapport van het SCP ter harte nemen. “Ouderen geven niet gauw toe dat ze alleen zijn en eigenlijk hulp nodig hebben. Hier moeten de overheid en samenleving op blijven letten.”

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten