menu

Mantelzorg door medisch studenten

Mantelzorg is een onderwerp dat de laatste tijd veel in het nieuws is. De regering stimuleert het geven van mantelzorg, zodat we allemaal langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Maar wat als er niemand in jouw omgeving is die mantelzorg kan bieden? Wat als vrienden of familie zo ver weg wonen dat ze niet iedere dag langs kunnen komen?

Dan zorg je gewoon dat er medisch studenten komen die die taken op zich nemen. Ja, echt! Jij krijgt hulp thuis en de studenten doen ervaring op in de praktijk. Het is een win-win situatie. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat het om je ouders gaat die hulp nodig hebben omdat jij niet voldoende tijd hebt door een drukke baan. Ook dan biedt de medisch student uitkomst.

Mantelzorgers ontlasten

Het idee voor deze aanpak komt van het team achter Mantelaar. Dit Amsterdamse bedrijfje is opgericht door Barbara Groeneveld, Titiaan Zwart en Kurt Hamming. “Oorspronkelijk wilden we mantelzorgers ontlasten die voor een familielid zorgen. Maar nu worden we ook rechtstreeks gebeld door hulpbehoevende ouderen”, vertelt Barbara. “We hebben speciaal voor mantelzorg door medisch studenten gekozen omdat zij affiniteit met de zorg hebben. Ook hebben zij de juiste bagage aan boord om aan de bel te trekken mocht dit nodig zijn.”

Mantelaar diensten banner

Ze klaart op als ik kom

Anne-Marieke van Dijk is 19 jaar en medisch student aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zij zit in haar tweede jaar en haalt heel veel voldoening uit het werk dat zij voor Mantelaar doet. Zij komt regelmatig bij een mevrouw van maar liefst 102 jaar oud. “Als ik kom klaart ze helemaal op”, aldus Anne-Marieke. “Ze krijgt maar heel weinig bezoek. Dus als ik kom drinken we samen koffie of thee en doen we een spelletje.”

Mantelzorg geeft voldoening

Eerder werkte Anne-Marieke in een bejaardenhuis, maar ze wilde graag op een plek zitten waar ze meer aandacht kon geven aan de mensen voor wie ze zorgt. Nu kan dat met de mantelzorg die zij geeft. Ze komt enkele uren per week bij de mevrouw van 102 jaar en dat heeft haar ook een beetje aan het denken gezet. “We realiseren ons te weinig dat ouder worden ook minder leuke kanten heeft, zoals eenzaamheid. Alle ouderen willen graag oud worden, maar niet oud zijn.” Dit hoort Anne-Marieke vaak terug van de ouderen waar zij op bezoek gaat.

Mantelaar regelt alles

Om hulp te krijgen via Mantelaar hoef je alleen maar een soort strippenkaart te kopen voor € 17,50 per uur. Hiermee kun je mantelzorg inkopen bij het bedrijfje. Mantelaar regelt vervolgens alles: administratie, de selectie van studenten en de uitbetalingen.

Reageren

Auteur

Titiaan Zwart

Titiaan Zwart

Titiaan Zwart is één van de oprichters van Mantelaar, een zorgaanbieder die mantelzorg verleent met behulp van studenten geneeskunde. Titiaan studeerde psychologie en is bij Mantelaar verantwoordelijk voor acquisitie en samenwerkingen. Bij NED7 blogt hij over zijn visie en passie voor het vak zorg.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten