menu

Leeftijd zit tussen de oren

Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn! Dat zei mijn vader ook altijd en hij had absoluut gelijk. Het is heerlijk om oud te worden, maar zodra er kwaaltjes bij komen kan het opeens knap zwaar worden.

Onze psyche is belangrijk

Toch zegt leeftijd niets. Ik zie regelmatig ‘bejaarden’ van nog maar 35 jaar, terwijl er babyboomers zijn van rond de 70 die leven en bewegen als jonge blommen. Waar hangt het dus vanaf hoe oud je werkelijk wordt? Geluk, leefwijze en genen spelen een belangrijke rol hierin, maar uit onderzoek is nu ook gebleken dat ook onze psyche een belangrijke bijdrage hieraan levert. Leeftijd zit dus zeker ook tussen de oren.

Gezondheid zit tussen de oren

Aan de universiteit van Genève onderzocht Stephen Aichele en zijn team dit fenomeen. Maar liefst 29 jaar volgden zij zo’n 6.200 mensen tussen de 41 en 96 jaar oud. En wat blijkt, ook de subjectieve gezondheid van mensen, dus hoe gezond wij ons voelen en de mate waarin de snelheid en souplesse van ons denkvermogen afneemt, is een belangrijke indicator van hoe vroeg wij komen te overlijden. En volgens de wetenschappers is deze uitkomst verrassend! “Uit eerdere onderzoeken bleek namelijk dat medische fysieke factoren de sterkste voorspellers zijn van of iemand oud wordt”, aldus Aichele.

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten