menu

Lachen maakt endorfine aan

Lachen is een belangrijk onderdeel van het werk en leven van Margareth Hillebrandt. Bij verpleeghuis Oudshoorn is zij coördinator diensten en in haar vrije tijd schrijft ze boeken. En vanaf vandaag blogt zij ook hier bij NED7.nl.

In haar allereerste blog suggereerde ze al dat er meer gelachen moest worden in de zorg. Maar wat brengt haar aan het lachen? De bewoners met dementie, waar zij iedere dag mee te maken heeft, zijn in ieder geval zeker een bron van inspiratie die haar regelmatig aan het lachen maakt.

Zestig is de nieuwe veertig

Voor diegenen die niet meer piepjong zijn maar nog lang niet in hun nadagen is er hoop. Hoogleraar gerontologie Andrea Maier beweerde onlangs in het programma ‘Zomergasten’ dat zestigers en zeventigers behoren tot de groep van middelbare leeftijd.

Het gelukshormoon endorfine

Laat ik nu altijd gedacht hebben dat dit gold voor veertigers en maximaal vijftigers. En alhoewel ik haar uitspraak met ongeloof aanhoorde werd ik er, als zestiger, wel blij van. Die blijheid bezorgde mij een klein scheutje endorfine. Of is het andersom? Kreeg ik een scheutje endorfine en werd ik daarom blij?

partner content

Het verpleeghuis dat inspireert!

Verpleeghuis Oudshoorn biedt iedere dag hoogwaardige zorg aan mensen met dementie, maar ook mensen die revalideren na een operatie of beroerte en mensen die zorg aan huis nodig hebben.

Lachen maakt endorfine aan

Zeker is dat sporten, chocola, seks en lachen zorgen voor toevoer van het gelukshormoon endorfine. Naarmate je ouder wordt is de endorfine je mondjesmaat gegund. Sporten doen we minder intensief, omdat een zekere stramheid ons dat belet. Van chocola worden we dik. En seks… ach ja, ook dat wordt minder. Dan blijft er nog een ding over om het endorfinetekort aan te vullen. Lachen!

Ik word iedere dag mooier

In verpleeghuis Oudshoorn wonen oudere mensen met dementie en lichamelijke beperkingen. Niet iets om vrolijk van te worden. Desondanks bezorgen zij zichzelf, en ook ons, regelmatig een endorfineshot. Een dame schikte laatst haar kleding voor de spiegel en zei vol verwondering: “Ik word iedere dag mooier, ik heb nu al zin in morgen.”

Wat een wijsheid en hoe vertederend. Dit leverde mij geen schaterlach op, maar wel een brede glimlach en een scheutje endorfine.

Tsunami aan endorfine

Een andere dame bezorgde mij een tsunami aan endorfine. Een vrijwilliger met een kaal hoofd begeleidde een mevrouw van haar woning naar een vereniging. Zij was net naar de kapper geweest. “Wat heeft u mooi haar,” zei hij. Ze keek bedachtzaam naar zijn kale bol en zei: “Wil je een stekkie?”

meer informatie

NED7 Leestip

Lees de boeken van Margareth Hillebrandt

Reageren

Auteur

Margareth Hillebrandt

Margareth Hillebrandt

Margareth Hillebrandt is coördinator diensten in verpleeghuis Oudshoorn. Zij is gespecialiseerd in zorginnovaties. Dit is ook waarmee ze mensen via haar blogs wil inspireren. Buiten haar werk in de ouderenzorg heeft ze twee boeken boeken geschreven die zijn uitgegeven. Een thriller en een roman.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten