menu

Kwetsbare ouderen weer laten lachen

Kwetsbare ouderen weer laten lachen, wie wil dat niet? Stichting DoSocial is, om dit te realiseren, een samenwerking begonnen met Theater Veder. En op de Zorgtotaal Beurs in Utrecht staan ze vandaag en morgen om deze bijzondere samenwerking te lanceren.

Stichting DoSocial ontwikkelde vorig jaar al de Nostalgiekar. Een verrijdbare bakkerskar met allerlei producten en spullen van ‘vroeger’. Herkenbare dingen die mensen met dementie helpen herinneringen op te halen. De kar is populair. En het sluit naadloos aan bij de zogenaamde Veder Methode die Theater Veder ontwikkelde.

Samenwerken

Tijd dus om samen te werken en te zorgen dat kwetsbare ouderen weer opleven en kunnen lachen. Want overal waar de Nostalgiekar nu komt gebeurt dit al. “Door samen te werken met Theater Veder borgen we ons gezamenlijke doel: duizenden kwetsbare ouderen weer laten lachen!”, aldus Pim Pelser van Stichting DoSocial.

Herinneringen ophalen

Wat beide methodes gemeen hebben is reminiscentie. Het bewust ophalen van herinneringen bij mensen met dementie. Hierdoor functioneren zij beter en is het mogelijk weer te communiceren. De producten in de Nostalgiekar prikkelen letterlijk de zintuigen. Of het nu de ogen zijn, de oren of de neus. De hersenen worden door deze belevingen weer even wakker geschud. Ook in het buitenland is het al een beproefde methode, waarbij vooral muziek wordt gebruikt om tot mensen door te dringen. Voldoende reden voor zorgorganisaties om deze methode te gebruiken door bijvoorbeeld een belevingskamer te creëren.

Kwetsbare ouderen écht helpen

Maar hier ligt vaak het probleem. Het maken van een belevingskamer kost ruimte en geld. Iets wat veel zorgorganisaties niet direct beschikbaar hebben. Het blijft een hele investering. Vooral als je je bedenkt dat een dergelijke ruimte ook voldoende personeel nodig heeft. Daarom is de Nostalgiekar zo’n slimme en vooral praktische oplossing. In plaats van dat mensen naar de belevingskamer moeten komen, komt de ‘belevingskamer’ in de vorm van de Nostalgiekar nu naar ze toe. En het effect ervan is hetzelfde. Bovendien is het voor mensen met dementie belangrijk om in een herkenbare en vertrouwde omgeving te zijn. Ook dat is nu geen probleem meer. De kar is verrijdbaar en komt gewoon naar de kamer waar ze zich prettig voelen.

De Veder Methode

Theater Veder is ook al ruim tien jaar actief met kwetsbare ouderen. Zij geven (huiskamer)voorstellingen voor deze groep mensen. Ook leiden zij zorgpersoneel op volgens de Veder Methode, een interactieve en levendige manier om contact te maken met mensen met dementie. Daarom is de samenwerking met Stichting DoSocial zo logisch. Want hoe mooi is het om deze twee zaken te combineren en mensen van het theater met een Nostalgiekar rond te laten gaan? De acteurs kunnen ervoor zorgen dat de ouderwetse spullen in de kar tot leven komen. En zo kan DoSocial het komende jaar tientallen nieuwe nostalgiekarren introduceren bij zorgorganisaties in heel Nederland. Prachtig toch?!

Nostalgiekar bij jouw zorgorganisatie?

Werk je bij een zorgorganisatie of woont een familielid op een locatie waar de Nostalgiekar nog niet wordt gebruikt? Neem dan contact op met Stichting DoSocial om de mogelijkheden te bespreken.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten