menu

Komt u mijn man dood maken?

Dit gastblog is geschreven door Tirza Willems, verpleegkundige bij ZuidZorg

Tirza Willems is verpleegkundige bij ZuidZorg. Ze maakt deel uit van het Verpleegkundig Technologisch Thuiszorg-team. Bij de heer en mevrouw Roelofsen komt ze op bezoek om met spoed een pompje met morfine aan te sluiten, op verzoek van de huisarts. Iets wat mevrouw Roelofsen haar niet in dank af lijkt nemen: “Komt u mijn man dood maken?”

Veel mensen denken onterecht dat morfine dodelijk is. Hoe ga je daar als verpleegkundige mee om? Hoe leg je uit dat dit niet het geval is? En hoe ga je om met de “vijandige” houding van een naaste die enkel het beste voor heeft met haar geliefde echtgenoot die zij dreigt te verliezen?

Vreselijk werk

De heer Roelofsen heeft longkanker. Hij zit in de laatste fase van de ziekte en is sinds vannacht toenemend benauwd. Op verzoek van de huisarts komt Tirza een speciale Grasebypomp installeren om 20mg morfine toe te dienen. De huisarts hoopt dat dit de klachten enigszins kan verzachten. De heer Roelofsen zit rechtop in de woonkamer. Hij heeft het duidelijk heel zwaar. Zijn huid heeft een grauwe kleur. Hij kan zich enkel nog maar fluisterend verstaanbaar maken. Mevrouw Roelofsen komt de woonkamer in. Ik wil mij voorstellen door mijn hand uit te steken. Deze blijft onbeantwoord: “Ben jij die zuster die mijn man dood komt maken?!”, bijt ze me toe. “Hoe kun je zulk vreselijk werk doen!”

Ik wil niemand dood maken

Even sta ik perplex tegenover haar. Dood maken? Ik kom helemaal niemand dood maken denk ik bij mezelf. De dochter van meneer en mevrouw Roelofsen is aanwezig. Alsof ze mijn gedachte kan lezen schiet ze mij te hulp: “Zij is hier om vader te helpen, mam.” Ik herpak mezelf en loop naar mevrouw Roelofsen toe. Voorzichtig leg ik mijn hand op haar arm: “Ik kom niemand doden, ik wil juist helpen.” Het lijkt niets uit te maken. Huilend vertelt ze dat ze weet dat de morfine die ik ga toedienen dodelijk is. Bij de buurman ging het ook zo. En haar ernstige zieke zus was hetzelfde lot beschoren.

Morfine heeft een slechte naam

Ik probeer uit te leggen dat meneer Roelofsen het volste recht heeft om de medicatie te weigeren. Hij moet dan wel alle juiste informatie hebben. Morfine heeft een slechte naam, maar dit is niet terecht. Morfine is een effectief medicijn bij pijn. Ook bij benauwdheid, zoals bij meneer Roelofsen, is het heel effectief. Een kwart van alle mensen die morfine gebruikt, doet dit langdurig. Vaak wordt morfine ook na operaties tijdelijk toegediend. Ik voeg er nog aan toe dat als iemand die morfine krijgt komt te overlijden, dit gebeurt vanwege de ziekte, niet door de morfine. Meneer zelf besluit uiteindelijk dat hij het pompje met morfine wil proberen. Mevrouw legt zich hier bij neer, ook al is ze er verdrietig over. Gerust is ze zeker nog niet.

Waardig afscheid

Meneer Roelofsen overlijdt de volgende dag. Ik ga met lood in mijn schoenen bij mevrouw Roelofsen langs. Hoe zal ze reageren? Haar man is relatief snel na het toedienen van de morfine overleden. Zal ze boos zijn? Zeggen dat ze toch gelijk had? De huiskamer zit vol met familie. Bij binnenkomst neemt mevrouw Roelofsen mij apart. Na het aansluiten van het pompje knapte haar man een beetje op, vertelt ze. Hij had wat meer adem. Mooi uiteindelijk want nu konden ze op een fijne manier afscheid van elkaar nemen. Mijn beide handen pakt ze vast. Ze bedankt me. “Sorry voor al die ‘lelijke dingen’ die ik heb gezegd.” Ik wimpel het weg. Ik ben opgelucht. Opgelucht dat mevrouw Roelofsen terug kan kijken op een waardig afscheid. zorgen. Ze zegt ook sorry voor ‘al die lelijke dingen’, die ze tegen me zei. Ik wimpel het weg en voel me vooral opgelucht dat mevrouw Roelofsen nu terug kan kijken op een waardig afscheid.

Meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten