menu

Kies je eigen wijkverpleging in Brabant

Wijkverpleging is niet meer vanzelfsprekend, hoe gek het ook klinkt. Daarom hebben acht zorgorganisaties in Brabant een ‘keuzehulp wijkverpleging’ gemaakt waardoor je nu kunt zien wat zorgverzekeraars precies afspreken.

Geen zorg als het nodig is

De wijkverpleging zit in het basispakket van de verzekering maar de voorwaarden zijn per verzekeraar verschillend. Dit betekent in de praktijk dat je niet altijd zorg kunt krijgen op het moment dat het gewenst is. Dat komt omdat het budget wat de zorgverzekeraar heeft voor de wijkverpleging niet voldoende is. Hierdoor kun je dus niet altijd kiezen voor de zorg die het beste bij je past en komt het in de praktijk voor dat mensen pas bij een tweede of derde zorgorganisatie geholpen worden.

Om inzicht te krijgen in de verschillende voorwaarden de acht zorgorganisaties een aantal vragen voorgelegd aan de vier grootste zorgverzekeraars in de regio. Denk hierbij aan de voorwaarden die zij hanteren met betrekking tot de kwaliteit van zorg, de toegankelijkheid en betaalbaarheid. Hoe beter die voorwaarden zijn voor de wijkverpleging hoe meer sterren de zorgverzekeraar krijgt. Een verzekeraar kan van 0 tot 5 sterren halen. Zo kun je direct zien welke zorgverzekeraar het best voldoet voor jouw situatie. Zo kun je zelf een betere keuze maken.

Wijkverpleging niet voldoende ingekocht

Uit onderzoek blijkt ook dat de inkoop van de zorgverzekeraars niet goed aansluit op de wensen van hun klanten. Je wilt namelijk graag zelf bepalen wie jou zorg mag verlenen. Ook houden verzekeraars geen rekening met de stijgende vraag naar wijkverpleging doordat mensen nu langer thuis blijven wonen. Zo wordt te weinig zorg bij zorgorganisaties ingekocht door de verzekeringsmaatschappij. Hopelijk zorgt dit nieuwe initiatief in Brabant er in de toekomst voor dat dit verschil verdwijnt.

Initiatiefnemers zijn cliëntenraden en bestuurders van BrabantZorg, ’t Heem, Laverhof, Pantein, Schakelring, STMR, Van Neynsel en Zorggroep Elde

Meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten