menu

Kun je dementie voorkomen?

De kranten stonden er gisteren ineens bol van. Het bericht dat je in 1 op de 3 gevallen dementie kan voorkomen met behulp van een gezonde levensstijl. Dit nieuws haalde natuurlijk direct de voorpagina’s van alle kranten. En terecht. Dit is groot nieuws. Kan je dementie voorkomen? Volgens onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam wel…althans.

Dementie voorkomen met gezonde voeding

Hoe zit het precies? Volgens het onderzoek is een gezonde levensstijl essentieel. Niet roken, diabetes vermijden en vooral zorgen voor een gezonde en lage bloeddruk kan dementie voorkomen. Althans, het kan de kans op dementie verkleinen.

25 jaar onderzoek

De onderzoekers van het Erasmus MC gebruikten gegevens van het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO). Dit is een onderzoek onder mensen van 45 jaar en ouder in de wijk Ommoord in Rotterdam, dat al 25 jaar loopt. “Vroeger speelden roken en een lage opleiding een grote rol bij dementie, nu is dat de bloeddruk en een lage opleiding” aldus onderzoeker Arfan Ikram. Ook speelt naast de bloeddruk diabetes nog steeds een belangrijke rol. En juist deze zaken zorgen er dus voor dat een deel van het ontstaan van dementie voorkomen kan worden als mensen letten op hun bloeddruk en op het voorkomen van diabetes.

Roken minst belangrijk

In 25 jaar tijd blijkt veel veranderd in de levensstijl van mensen. Zo rookte 25 jaar geleden nog zo’n 30% van de mensen die onderzocht werden. En gelukkig is, volgens Arfan Ikram, dit tegenwoordig niet meer het geval. Van de mensen die aan het onderzoek meedoen rookt nu nog “slechts” 10%. Dus ondanks dat roken ongezond is én kan bijdragen aan een verhoogde kans op dementie, is het niet meer de belangrijkste oorzaak.

Kanttekening

Overigens is het ook belangrijk om te vermelden dat het niet zo is dat een gezonde levensstijl er hoe dan ook voor zorgt dat je nooit dementie zult krijgen. Dementie voorkomen hangt af van meerdere factoren. Maar belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat een gezondere levensstijl de kans op dementie kan verkleinen of dat het ervoor kan zorgen dat de ziekte vertraagd wordt en pas later doorkomt. Ook is een gezonde levensstijl belangrijk voor mensen waarbij de de ziekte al is vastgesteld. Dus of je nu wel of niet de ziekte hebt, gezonder eten, letten op je bloeddruk, niet roken, meer bewegen en zorgen dat je op gewicht blijft, zijn allemaal belangrijke factoren die kunnen helpen de kwaliteit van leven te verbeteren.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten