menu

Jongeren op bezoek bij ouderen met dementie

Ouderen met dementie bij zorgorganisatie Cordaan hebben sinds kort regelmatig bezoek van een bijzondere groep jongeren. De 16-jarige Joanne van Gool is een jonge vrijwilliger en ging voor zichzelf op onderzoek uit waarom veel van haar leeftijdsgenoten over de ouderenzorg denken.

Jonge mensen aan het woord

‘De wereld van de ouderen is een verborgen wereld, zeker voor jongeren’. Zo begint de mini-documentaire ‘Voor Jong & Oud’, gemaakt door de 16-jarige Joanne van Gool. Haar film is een prachtig voorbeeld van zorg voor ouderen met dementie en wat jongeren daarin kunnen betekenen. Ouderen met dementie geven in de video ‘Voor Jong & Oud’ aan dat ze het leuk vinden als jonge mensen vrijwilliger zijn. “Dan blijf je geestelijk een beetje bij. Je wordt bij de tijd gehouden.” “Het feit dat je er bent” betekent veel voor de ouderen. “Jonge vrijwilligers brengen jeugd en stralen.”

Wat doen ouderen met dementie?

De scholieren zelf hebben een eigen beeld van het leven van ouderen met dementie. “Eigenlijk neem je mensen gewoon gevangen”, zegt Titus (18). En Tess (16) denkt “…dat ze niet veel activiteiten kunnen doen, alleen maar een beetje koffie drinken”. De scholieren geven aan dat ouderenzorg niet populair is onder jongeren en zich daarom niet opgeven als vrijwilliger. “Mensen hebben over het algemeen een zetje nodig, ze zoeken het uit zichzelf niet op.” Volgens Joanne kunnen jonge vrijwilligers een verschil maken in de ouderenzorg. Zorginstellingen zouden zich daarom meer moeten richten op het werven en begeleiden van jonge vrijwilligers. En dat doet Cordaan dan ook!

Meer informatie

Bron: Cordaan

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten