menu

Jonge mensen met dementie

Steeds meer mensen onder de 65 jaar hebben dementie. Volgens Alzheimer Nederland niet omdat het vaker voorkomt in vergelijking met vroeger, maar omdat het vaker wordt herkend bij jongeren.

Op dit moment zijn er zo’n 12.000 mensen onder de 65 jaar in Nederland die dementie hebben. Volgens Mien de Jong, locatiemanager bij woonzorgcentrum Heerma State in Roosendaal, dacht men vroeger vaker dat je een burn-out had of dat je depressief was. Ook werd je vaker naar de GGZ doorgestuurd omdat mensen dachten dat je geestelijk niet in orde was.

Woonzorgunit voor jonge mensen

Bij Heerma State werd 16 september jl. een nieuwe woonzorgunit geopend, speciaal voor jonge mensen met dementie. Dit is de tweede woonzorgunit die ze bij Heerma State hebben voor jonge mensen met dementie. Beide afdelingen hebben nu in het totaal zo’n 31 bewoners. De jongste bewoner is 45, de oudste inmiddels 72. Maar bij alle bewoners werd de diagnose vastgesteld toen ze onder de 65 jaar waren. Als ze er dan eenmaal zitten gaan ze niet meer weg. Verhuizen is namelijk een grote belasting voor mensen met dementie.

Andere benadering

Volgens Mien de Jong is de benadering van jonge mensen met dementie heel anders dan bij ouderen. Jongeren zijn vaak vitaler, actiever én hebben heel andere behoeften als het gaat om activiteiten. Als jonge mensen met dementie dan tussen ouderen worden gezet zijn ze verloren en zullen ze sneller aftakelen. Ook is volgens Mien de hersenactiviteit heel anders dan bij ouderen. Bij jonge mensen met dementie zijn bepaalde delen van de hersenen beschadigd en andere delen weer niet. Dit vraagt om een andere benadering. Jonge mensen zijn ook nog veel meer gericht op de buitenwereld en hebben ook vaak een eigen mening. “Misschien is dit ook iets van die generaties en zijn de ouderen van nu minder gewend die eigen mening te hebben”, aldus Mien.

Weinig bekend over jonge mensen met dementie

Ook bij woonzorgcentrum Aeneas in Breda vangen ze jonge mensen met dementie op. Volgens psychologe Simone van Aard van Aeneas is weinig bekend over de oorzaken van dementie bij jonge mensen. “We zien wel dat het bij jongeren vaak sneller gaat en dat er meer variatie is in de vormen van dementie.”

NED7 filmtip: ‘Still Alice’ met Julianne Moore

bron: BN DeStem

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten