menu

Jonge mantelzorgers in Twente

Jonge mantelzorgers, ze komen vaker voor dan je zou denken. Wist je bijvoorbeeld dat 16% van de jongeren in Twente mantelzorg verleent? Deze cijfers maakte GGD Twente onlangs bekend in het kader van de Dag van de Mantelzorg.

Uit onderzoek van GGD Twente onder jongeren in klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs blijkt dat 16% van de jongeren in Twente mantelzorg verleent. Binnen de groep jongeren die opgroeit met een ziek gezinslid, verleent 65% mantelzorg. Denk aan jongeren die opgroeien met een chronisch zieke vader, een depressieve moeder of een broertje met autisme.

Taken voor jonge mantelzorgers

De meest genoemde taken door jongeren zijn huishoudelijke hulp en het geven van emotionele steun. Meer dan de helft van de jonge mantelzorgers geeft 1 tot 2 uur per week mantelzorg. 11% van de jongeren doet dit 7 uur of meer per week.

Meer klachten depressiviteit

Jongeren in deze groep hebben vaker depressieve klachten. Ook hebben ze vaker te maken met sociaal-emotionele problemen en is het schoolverzuim door ziekte en spijbelen hoger. In deze gezinnen gaat er veel tijd en aandacht uit naar het zieke gezinslid, waardoor jonge mantelzorgers soms zelf aandacht moeten missen. Jonge mantelzorgers horen vaak ‘Hoe is het met je vader?, maar horen soms liever ‘Hoe is het nu echt met jou?’.

Stichting Informele Zorg Twente en Ervaringsmaatjes

Bij Stichting Informele Zorg Twente kunnen jonge mantelzorgers terecht voor informatie en ondersteuning. Het aanbod is vooral gericht op uitwisseling en ontspanning. Eens per maand organiseert SIZ Twente ontspanningsactiviteiten en verwendagen. Ook kunnen jonge mantelzorgers van 6 tot 21 jaar terecht bij SIZ Twente voor cursussen en een vrijwillig ervaringsmaatje.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten