menu

Je huiskamer klonen

Hoe kloon je je huiskamer? Nou, dat is heel eenvoudig. In Den Haag is een verhuizer die zich heeft gespecialiseerd in het verhuizen van de inboedel van ouderen met dementie. Hij heeft daar een briljante methode voor bedacht: hij bouwt de oude huiskamer gewoon na in het verpleeghuis waar ze naartoe verhuizen. Een soort kloon dus van je huiskamer.

Het voordeel? De mensen raken de kluts niet kwijt als ze naar een nieuwe plek verhuizen. Donny Zwennes: “Ze hebben niet in de gaten dat ze niet meer thuis wonen. Juist ook omdat bijvoorbeeld dat ene schilderij nog steeds boven de bank hangt”.

Je huiskamer dupliceren

Het is vaak dezelfde reactie die hij krijgt als hij even langs gaat om te vragen of alles naar wens is in de nieuwe woning. De bewoner reageert dan verontwaardigd en zegt dat ie daar al veertig jaar woont. Dan weet Zwennes dat alles op rolletjes is verlopen. Hij omschrijft het werk van Zwennes Totaal Service als “Ontruimingen en verhuizingen op een persoonlijke wijze”. Het gaat natuurlijk om dat ‘persoonlijke’. Niet alleen maar de spullen versjouwen van A naar B maar ze op de nieuwe plek weer zó neerzetten dat het lijkt alsof de woonkamer niet is verhuisd. Hijzelf hanteert daarvoor de term ‘dupliceren’.

Verhuizen is stressvol

Op de lijst van stress-gerelateerde gebeurtenissen staat verhuizen in de top drie. En dat is niet per se alleen voor ouderen of mensen met dementie. Maar als het gaat om ouderen met Alzheimer is de impact nog veel groter. Juist daarom heeft Zwennes het ‘dupliceren’ bedacht. Als deze mensen voor hun gevoel terugkomen in hun vertrouwde woonkamer, voelen ze zich sneller thuis en zijn ze ook minder van streek. Het luistert nauw. De meubels, de vazen en foto’s en zo, moeten allemaal op dezelfde plek teruggeplaatst worden. Daarom maakt hij ook foto’s van het interieur.

Link naar het verleden

Dat hij binnenkomt bij mensen die aan de ziekte van Alzheimer leiden merkt hij aan bepaalde zaken. Zoals fornuizen die aanstaan terwijl er niet gekookt wordt. Maar ook vervuiling. “Ik moet er wel eens een schoonmaakploeg naar toe sturen voordat ik aan het werk kan”, vervolgt Zwennes. Hij gaat in ieder geval voorzichtig met de ouderen om. Rustig en met respect en inzien dat de spulletjes niet alleen verhuisobjecten zijn maar ook de link vormen naar het vertrouwde verleden.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten