menu

Intimiteit bij ouderen met dementie

Intimiteit bij ouderen is nog steeds een onderwerp dat moeilijk bespreekbaar is voor veel mensen. Vooral als het gaat om ouderen met dementie. Onterecht vindt Laurent de Vries, bestuurder van zorgorganisatie Viattence op de Veluwe. Intimiteit bij ouderen zou gewoon bespreekbaar moeten zijn.

Reden voor de zorgorganisatie om mee te doen met een heel bijzonder dansproject: HuidHonger. “Met dans, muziek en ontmoeting breng je weer contact tot stand. Op een directe en invoelbare manier. Niet alleen met de bewoner die dementie heeft, maar ook met zijn of haar mantelzorgers en familie”, aldus Laurent de Vries.

Het kan anders

Eva Uppenkamp is danstherapeut en geeft in die hoedanigheid de workshops van Care&Culture, de stichting die HuidHonger organiseert. “Familieleden hebben bepaalde patronen, ook als het gaat om aanraking en intiem zijn met elkaar. Met HuidHonger heb ik ze meegenomen in hoe het ook anders kan. En hoe ze samen nieuwe manieren van communiceren kunnen verkennen”, licht Eva toe.

Het maakt iets los

“Bij kwetsbare ouderen en mensen met dementie is liefdevol aangeraakt worden niet meer vanzelfsprekend. Dit kan als een groot gemis ervaren worden en gevolgen hebben voor gedrag en welbevinden. Door HuidHonger leerden bewoners en hun naasten weer uiting te geven aan hun gevoelens. En dat is zo mooi”, zegt teamleider Anne-Marijke Schakelaar van Viattence. “Het bewegen, voelen en aanraken triggert echt iets. Je hebt weer contact, ook als je elkaar niet verstaat door spraak- of taalproblemen.”

Intimiteit bij ouderen

De deelnemers zijn ook enthousiast. Anita, dochter van bewoonster Diny Reusken: “Het waren heel waardevolle avonden. Ik zie mijn moeder genieten en ik geniet zelf ook. Doordat ik heb meegedaan, sta ik nu veel meer bij haar stil. Als ik nu bij haar kom, neem ik vaker de tijd voor een knuffel.” Willy, dochter van Jans Breden die ook deelnam, beaamt dit: “Het doet echt iets met mensen. Ze fleuren op, gaan er helemaal in mee. Net of ze uit hun ‘eigen wereld’ komen.”

Geïnteresseerd in het programma ‘HuidHonger’? 6 juni is nog een open voorstelling die voor iedereen toegankelijk is. De voorstelling start om 19:00 uur in het Vorstelijk Complex in Utrecht. Reserveren is mogelijk via Care&Culture.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten