menu

In het oog van de orkaan

Dit gastblog is geschreven door Ellis van Raay, Thuisbegeleiding ZuidZorg

De verandering van visie op de zorg brengt bezuinigingen met zich mee die van grote invloed zijn op hulpvragers en hulpverleners. Om zorg betaalbaar, kwalitatief en efficiënt te houden, is een reorganisatie nodig en dat brengt onzekerheden met zich mee voor ieder die ermee te maken heeft.

De orkaan

Deze veranderingen in de zorg lijken een orkaan. Ik moet afscheid nemen van kanjers van collega’s. Het is los laten en tegelijkertijd ook weer doorgaan met je dagelijkse bezigheden, want dit is wat het werken met mensen ook van me vraagt. Een andere manier van werken. Met begrippen als ‘transitie’, ‘participatie’ en ‘zelfredzaamheid’ zijn we druk in de weer.

ZuidZorg bannerknop

Duidelijkheid

En met name zij, de mensen die om onze hulp vragen, die in hun eigen ‘storm van het leven’ overeind proberen te blijven. Zij proberen hun weg te vinden, samen met ons. En een enkeling met het eigen netwerk om hen heen. Onzekerheid wordt hieraan toegevoegd waarbij van ons gevraagd wordt duidelijkheid te geven. Het verliezen van vertrouwde gezichten en de weg vinden in het ‘nieuwe’ zorgstelsel brengt ook nieuwe zorgen en vragen met zich mee. Waar moet ik hulp vragen? En wat komt er hierna op mijn pad? Hoe zeker ben ik van deze hulp?

Oceaan van transitie

Op zoek naar duidelijkheid, baan ik met hen een weg door een wirwar van veranderingen om zo enigszins grip te krijgen op de situatie die voor hen van toepassing is. Ook de gemeente worstelt ermee. Gemeente, hulpverleners én cliënten verenigd in hetzelfde schuitje. Dobberend op de Grote Oceaan van Transitie. De storm begon in 2014, één waarvan het einde steeds meer in zicht komt? Storm getrotseerd? Nee. Er moeten nog steeds ervaren collega’s vertrekken en sommige cliënten zitten nog in onzekerheid. Maar weten wij in 2016 de wind te trotseren? Of gaat deze vanzelf wat liggen? Het weerbericht bij het journaal gaat het niet voor ons voorspellen. Ontwikkelingen worden op de voet gevolgd, opnieuw zullen we een scholing in gaan en digitalisering komt om de hoek kijken. Iedereen doet wat hij kan om het zo rustig mogelijk te laten verlopen en alle zeilen bij te zetten in deze roerige tijd, vol met wederom nieuwe uitdagingen!

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten