menu

In het nieuwe jaar ga ik…

In het nieuwe jaar ga ik genieten van eten en drinken. Lekker slapen en goed rusten. Plezierige relaties en contacten onderhouden. Actief zijn. Mezelf zijn. Mij lichamelijk en geestelijk gezond voelen. En plezierig wonen. Dit zijn niet alleen goede voornemens, maar ook de 7 voorwaarden waar je naar moet proberen te leven. Iedere dag opnieuw.

Dit zegt althans Joris Slaets, hoogleraar ouderengeneeskunde. Hij ontwikkelde de Groninger Wellbeing Indicator. Misschien een idee om in het nieuwe jaar rekening mee te houden?

Eten, drinken en een dak boven je hoofd

Wat heb je nodig om je gelukkig te voelen? In de eerste plaats moet je te eten en te drinken hebben. En een dak boven je hoofd is ook geen overbodige luxe. Daarna, of beter nog daarbij, komen de sociale behoeften. Ergens bij horen. Regelmatig contact kunnen hebben met mensen en het gevoel hebben dat ze ook om je geven. Beter een klein hecht vriendengroepje dan een grote kennissenkring. Want juist op de personen uit je vriendengroep kun je terugvallen. En zij op jou natuurlijk.

Geen wedstrijd!

Je geestelijk en lichamelijk gezond voelen is dus ook afhankelijk van je sociale contacten. Maar met sociale contacten ben je er natuurlijk nog niet. In beweging blijven is ook belangrijk, want onderzoek wijst uit dat bewegen goed is tegen Alzheimer en andere nare ziekten. Overigens wijst onderzoek ook uit dat je beter niet competitief kunt sporten want dan heb je de meeste kans op blessures. Nee, gewoon lekker wandelen of een stuk fietsen. Zwemmen is ook goed. Of een Oosterse bewegingsleer als Tai Chi. Ook niet verkeerd.

Skype en Facetime

Een andere belangrijke voorwaarde is hoe en waar je woont. Als je in het centrum van een stad woont wil dat nog niet zeggen dat je niet eenzaam kunt zijn. Je kunt ergens in de middle-of-nowhere wonen en je toch goed voelen. Dankzij Skype en Facetime kun je makkelijk communiceren met anderen, zoals je familie en kleinkinderen.

In het nieuwe jaar mezelf zijn

Waar je niet zo gauw aan denkt als het gaat om het geluksgevoel is in welke mate je jezelf bent. Als je constant probeert anderen te pleasen of jezelf anders voordoet dan je in werkelijkheid bent, gaat dat uiteindelijk toch aan je knagen. Dat kan zich dan weer uiten in lichamelijke klachten als hoofdpijn of huiduitslag. Wees jezelf broeder en zuster!, zongen van Koten en de Bie al. Neem bovenstaande overpeinzingen eens mee het nieuwe jaar in. Het is echt niet zo moeilijk.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten