menu

Iemand beter leren kennen via een app

Iemand beter leren kennen als degene dementie heeft. Dat kan heel lastig zijn. Maar daar is wat op gevonden. Het heet de BLIK app en het kan helpen om een goed beeld te krijgen van iemands werk en leven.

In Nederland alleen zijn er zo’n 270.000 mensen met een vorm van dementie. De BLIK app, van initiatiefnemer Anne Margriet van Dam, helpt deze mensen bij het in contact blijven met hun omgeving én met zichzelf. Maar hoe werkt dit dan?

Oude herinneringen ophalen

In de app wordt eigenlijk een uitgebreid profiel gemaakt van degene om wie het gaat. Zijn of haar leven, huwelijk, werk, kinderen, hobby’s, noem maar op. Oude herinneringen aan de persoon die zij ooit waren. En wat blijkt, het stimuleert ze, het haalt herinneringen naar boven en het is een makkelijk middel om contact te leggen met anderen.

Eenzaamheid ondraaglijk

Dementie is volgens de mensen achter BLIK een groeiend probleem in ons land, met als gevolg dat mensen vaak eenzaamheid en depressie ervaren. “Als je steeds moet raden waar je bent en met wie je bent, als je beseft dat je het niet meer overziet of je niet meer weet dat je familie je familie is, dan kan de eenzaamheid groot en ondraaglijk worden”, aldus BLIK-initiatiefnemer Anne Margriet van Dam.

Iemand beter leren kennen

Zo kwam zij op het idee van de app. En nu is de app ook echt online. Er zijn al diverse zorgorganisaties die er gebruik van maken en ook het grote publiek kan de app inzetten. Anne Margriet: “Mensen met dementie verliezen vaak het vermogen om over ditjes en datjes in het heden te praten. Hierdoor wordt het moeilijker om contact te houden. Verhalen van vroeger en de verhalen die verbonden zijn aan sterke emoties worden daarentegen steeds belangrijker voor mensen met dementie: die vormen een ingang voor contact.”

Een blik vol verhalen

De app helpt familieleden om samen met iemand, die dementie heeft, oude herinneringen op te halen door middel van vragen en onderwerpen. Vervolgens kunnen deze bewaard worden door middel van tekst, foto’s, filmpjes of muziek. Zo ontstaat ‘een blik vol verhalen’ waar de persoon met dementie doorheen kan bladeren.

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten