menu

Huisdieren zijn gezond!

Veel mensen op leeftijd en waarvan de huisdieren overlijden, maken vaak de keuze geen huisdier meer te nemen. Reden? Waarschijnlijk overleeft het beestje jou. En wat gebeurt er met je huisdier als je zelf komt te overlijden?

Ik roep al jaren: ‘Wel doen!’ Gewoon nieuwe huisdieren nemen en goede afspraken maken met familie of vrienden, zoals je dat voor je kinderen ook zou doen. Want het hebben van een viervoeter in je leven heeft meer voordelen dan nadelen. En dat wordt nu ook ondersteund door wetenschappelijk bewijs van de Universiteit van St. Andrews in Schotland.

Lichamelijke voordelen

Het hebben van huisdieren heeft lichamelijke, geestelijke én sociale voordelen. De Universiteit van St. Andrews onderzocht het bij 547 Schotse ouderen met een gemiddelde leeftijd van 79 jaar. En wat bleek…de 50 ouderen die een hond hadden waren gemiddeld een stuk slanker en kregen net zoveel beweging als iemand die 10 jaar jonger was dan zijzelf.

Minder depressie door huisdieren

Maar de ouderen met een hond waren niet alleen lichamelijk beter af. Ook geestelijk waren zij in betere conditie dan hun leeftijdsgenoten. Zo hadden ze minder vaak last van depressies en van angststoornissen. “Een hond bezitten motiveert ouderen om actiever te zijn”, aldus onderzoeker Zhiqiang Feng. “Maar honden kunnen ook een oplossing zijn voor andere ouderdomsproblemen, zoals gebrek aan sociale steun en waken over iemands persoonlijke veiligheid.”

Maar mocht je echt geen zin hebben in huisdieren, dan is volgens Feng het deelnemen aan een wandelgroepje de ideale oplossing om toch actief en sociaal betrokken te blijven. Eigenlijk jezelf uitlaten dus.

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten