menu

Hooikoorts of verkoudheid?

Het is voorjaar, dus velen van ons hebben weer last van die jaarlijks terugkerende ergernis: hooikoorts. Ieder jaar weer rond deze tijd zijn de symptomen zichtbaar; niezen, lopende neus en tranende ogen. Het is geen pretje als je er last van hebt. Maar stel je nu eens voor dat jij tot nu toe verschoond bent gebleven van al deze ellende en opeens komen de symptomen op? Hoe weet je dan wat je hebt? Is het hooikoorts of verkoudheid?

Het lijkt erg veel op elkaar, maar toch zijn er verschillen. Dus wat is het? Hooikoorts of verkoudheid? Wij hebben wat zaken op een rijtje gezet voor je, zodat je er zelf achter kunt komen wat het is.

Loopneus

Last van een loopneus? Bij een verkoudheid gaat er vaak enige tijd overheen voordat de symptomen echt merkbaar worden en vervolgens blijf je er dagen lang last van hebben. Maar bij hooikoorts gaat dit proces heel snel. Ben je allergisch voor pollen, dan reageren je ogen, keel en neus hier heel snel op en krijg je last van de verschijnselen waar we het al eerder over hadden. En deze verschijnselen kunnen ook (tijdelijk) weer heel snel wegtrekken als het bijvoorbeeld gaat regenen.

Slijm

Bij hooikoorts heb je vaak last van een loopneus. Het is misschien niet het lekkerste wat we je kunnen adviseren, maar kijk goed naar je slijm. Mensen die last hebben van hooikoorts hebben dun, waterig slijm, terwijl mensen die last hebben van een verkoudheid te maken hebben met dik slijm. Je neus snuiten is een natuurlijke reactie om het slijm uit je systeem te krijgen, maar ben je verkouden dan kost dit net meer moeite dan als je niet verkouden bent. Bovendien kleurt je slijm bij verkoudheid veelal groen.

Kriebel

Kriebel aan je neus? Het komt bij hooikoorts én verkoudheid voor. Maar mensen met hooikoorts hebben ook vaak last van kriebel aan het gehemelte of een droge kriebel in je keel. En daar blijft het niet bij. Ook de ogen hebben last van een sterk kriebelend gevoel en zullen hevig tranen. Brandende en jeukende ogen is dus echt meer iets voor mensen met hooikoorts, dan mensen met gewoon een verkoudheid.

Hoesten

Als je verkouden bent moet je vaak hoesten. Dit komt omdat de luchtwegen zijn geïrriteerd door de overmatige aanmaak van slijm. Hoesten is ook weer een natuurlijke reactie van je lichaam om de luchtwegen en longen schoon te maken. Worden je luchtwegen geïrriteerd door slijm dan heb je meestal alleen last van een kriebelhoest. Maar is er echt overtollig veel slijm dat moet worden afgevoerd dan heb je last van vastzittende hoest. Mensen met hooikoorts hebben hier nauwelijks last van. Hierbij blijft het beperkt tot een klein kriebelhoestje.

 

meer informatie:

 

bron: Gezondheidsnet

 

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten