menu

Hoogbejaarden in beweging

Hoe krijg je hoogbejaarden in beweging? Door met ze te dansen! Dat is wat docenten van Scholen in de Kunst en het Dansgezelschap Introdans voorstelden aan het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort. En zij accepteerden die uitnodiging maar wat graag want het is niet makkelijk om deze groep weer in beweging te krijgen.

Positieve uitwerking

Een groep van tien ouderen begon te repeteren met als doel een voorstelling te geven. De repetities duurden z’n zes weken en de deelnemers kwamen tot hun verbazing tot de ontdekking dat hun lichaam nog tot heel wat in staat was. De 96-jarige Diet verteld enthousiast: “Ik had niet gedacht dat ik dit nog kon. En ik vond ’t nog leuk om te doen ook!”. Tanja Kerkvliet, de projectleider vult aan: “Als hoogbejaarden in beweging komen heeft dat geestelijk en lichamelijk een positieve uitwerking“.

Spagaat

Dansen is op veel manieren mogelijk. Ook zittend. En als je bewegingen dan via de luidsprekers met gepiep en gekraak worden begeleid, levert dat hilarische toestanden op. Gertie, een 86-jarige, nog rijzige dame, stond in het middelpunt van de belangstelling. In haar glitterjurk swingde ze op de klanken van Afrikaanse jazz en had voor de toeschouwers ook nog een spagaatje in petto. De toeschouwers vonden het prachtig.

Subsidie krijgt hoogbejaarden in beweging

Het succes van deze aanpak bewijst het gelijk van Scholen in de Kunst. Als je de moeilijk te bereiken groep van hoogbejaarden in beweging wilt krijgen, dan moet je het voor alle betrokkenen leuk maken. Een dansvoorstelling in elkaar zetten is dan een heel effectief hulpmiddel. Daarom wil Scholen in de Kunst subsidie om deze aanpak uit te breiden naar meerdere verpleeghuizen. Applaus dus voor dit initiatief. Ook van het enthousiaste publiek in theater De Icoon overigens, waar de voorstelling gegeven werd.

Meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten