menu

Hoogbegaafde ouderen zijn vaak eenzaam

Hoogbegaafde ouderen voelen zich, net als hoogbegaafde kinderen en volwassenen, vaak heel anders dan de mensen om hen heen en voelen zich daardoor vaak eenzaam. Ze hebben bijvoorbeeld geen interesse in de standaard voor ouderen aangeboden activiteiten, zoals bingo. Maar wat wel?

Veel ouderen weten ook van zichzelf niet dat het door hun hoogbegaafdheid komt. Hun natuurlijke nieuwsgierigheid en leergierigheid kan in de loop van hun leven, doordat zij geen aansluiting vonden bij gelijkgestemden, zijn ingezakt.

IHBV artikelbanner

Kennis over hoogbegaafde ouderen

Kennis over hoogbegaafde ouderen is er bijna niet. Het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen wil het leefklimaat van hoogbegaafde volwassenen én ouderen verbeteren. Zij doen dat door middel van het verzamelen, bewerken en verspreiden van kennis. Daar werken zij als stichting sinds 2010 aan. Vrijwilligers en studenten werken mee. Zo organiseren zij zogenaamde HB-cafés op zeven plaatsen in Nederland. Ze geven ook graag voorlichting over hoogbegaafde volwassenen en ouderen aan mensen die werken in de zorg- en welzijnssector.

Herkennen helpt

Wanneer je jezelf herkent als hoogbegaafde leidt dat tot een positiever zelfbeeld. Ook kun je zo je behoeften beter benoemen. Wanneer zorgprofessionals hoogbegaafdheid vermoeden, kunnen zij hun cliënten beter begrijpen én beter inspelen op hun behoeften. Ondersteuning bij het zoeken naar bij hen passende activiteiten en mensen kan helpen.

Het IHBV en ouderen

Het IHBV werkt o.a. aan de kennis over hoogbegaafde ouderen door het stimuleren en publiceren van onderzoek op dit gebied. Ook proberen ze via geïnteresseerde mensen lokaal activiteiten van de grond te krijgen die voor hoogbegaafde ouderen passend zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gespreksgroepen of leesgroepen. Of (slimme) maatjes die hen begrijpen.

See-Me en hoogbegaafde ouderen

Je hoeft niet te ‘bewijzen’ dat je hoogbegaafd bent. Het gaat erom wie je als mens bent. Dat is ook de reden waarom ik Stichting See-Me heb opgericht. Ons uitgangspunt is: zie de mens zoals die is! De hoogbegaafde, die zo anders is dan gemiddeld, die mag er ook zijn.

Reageren

Auteur

Marga Mus-Ivo

Marga Mus-Ivo

Marga Mus-Ivo (1953) is van huis uit marketing-, communicatie- en sales adviseur én oprichtster van de Stichting See-Me. Met See-me wil zij jong en oud inspiratie bieden en projecten starten waarmee zij mensen stimuleert gezamenlijk het "leven te leven".

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten