menu

Hond goed voor je gezondheid

Dat een hond goed voor je gezondheid is dat is geen fabeltje meer. De dagelijkse wandeling helpt tegen depressies, hart- en vaatziekten én overgewicht. Blogger Dirkje van Bennekom heeft sinds kort een nieuwe hond en aangezien het vandaag Wereld Dierendag is, is het een perfect moment om kennis te maken met hond Flip.

Samen wandelen

Sinds ik weer een hond heb, wandel ik weer. In mijn eentje vond en vind ik daar geen klap aan. Omdat het een nog een jonge, groot exemplaar is, leg ik weer vele kilometers af. Of het nou ‘s ochtends, ‘s middags, ‘s avonds of desnoods ‘s nachts is (ik ben weleens laat thuis): mijn Flip heeft er niet om gevraagd, dus hup, samen in de benen.

[irp posts=”5754″ name=”Huisdieren in het verzorgingshuis”]

Het Lassie Effect

Het nemen van een hond kan de oplossing zijn tegen overgewicht en aanverwante ziekten. Ook is wandelen goed in de strijd tegen dementie. Dit wordt ook wel ‘Het Lassie Effect’ genoemd. Maar dan moet het wel een grote hond zijn, ontdekten wetenschappers van de universiteit van Liverpool. Zij bestuurden gedurende 10 jaar 629 gezinnen met honden.

Hond goed voor je gezondheid

40% van de baasjes laat de hond niet dagelijks uit voor een wandelingetje. Vooral kleinere honden worden voor de poep en de plas vaak even de tuin ingelaten. Mensen met een grotere blaffer zijn eerder geneigd een blokje om te gaan. Daarbij gaan mensen die geloven dat een wandeling de gezondheid en het plezier van hun dier (en zichzelf) goed doet, er eerder op uit. Zij zijn ook degenen die de sterkste band ervaren met hun kwispelende viervoeter.

Terugdringen hart- en vaatziekten

Onderzoekster Carri Westgarth: “Het is belangrijk om te weten wanneer mensen hun hond wel dagelijks uitlaten en wanneer niet. Wandelen kan een langdurig effect hebben op het uithoudingsvermogen en andere fysieke activiteiten en het wordt in verband gebracht met het terugdringen van hart- en vaatziekten, waaronder ook vasculaire dementie valt.”

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten