menu

Hoeveel slaap heb je echt nodig?

Hoeveel slaap heb je per dag echt nodig? Slaapblogger Pieter Polman van Slaapinfo.nl is expert op het gebied van slapen en heeft speciaal voor NED7 een handig overzicht gemaakt hoeveel slaap je bij welke leeftijd nodig hebt.

Leeftijd is heel belangrijk in deze. Iedereen is verschillend en vooral ook iedere leeftijd is verschillend. Het maakt dus absoluut uit of je een peuter bent, een puber of een volwassene. Natuurlijk gaat het hier om gemiddelden en zijn individuele situaties ook van invloed op de hoeveelheid slaap die je nodig hebt.

Hoeveel slaap heeft een baby nodig?

1 tot 4 weken

Bij 1 tot 4 weken hebben baby’s gemiddeld zo’n 15 tot 17 uur per dag aan slaap nodig. Een pasgeborene slaapt ongeveer 15 tot 16 uur per dag. Dit doen ze in korte perioden van zo’n 2 tot 4 uur. Is een baby vroeger geboren dan uitgerekend dan slapen ze gemiddeld langer. Een baby heeft nog helemaal geen vast slaappatroon. De interne biologische klok, ook wel ‘Circadiaan ritme’ genoemd, is nog helemaal niet ingesteld op het verschil tussen dag en nacht.

1 tot 4 maanden

Vanaf 1 tot 4 maanden slaapt een baby al iets minder. Nu volstaat zo’n 14 tot 15 uur per dag. Dit is ook de periode waarin, na ongeveer 6 weken, een soort slaappatroon ontstaat. Een baby slaapt nu gemiddeld zo’n 4 tot 6 uur, met name in de avond.

4 tot 12 maanden

Van 4 tot 12 maanden slaapt een baby nog steeds 14 tot 15 uur per dag. Verschil is alleen wel dat de baby nu echt een slaapritme begint te ontwikkelen. Tot ongeveer 6 maanden doen baby’s 3 dutjes per dag. Vanaf 6 maanden kan dit langzaam aan veranderen in 2 dutjes per dag en lukt het steeds beter om de baby ’s nachts aaneengesloten te laten slapen.

Hoeveel slaap hebben peuters nodig?

1 tot 3 jaar

Peuters van 1 tot 3 jaar hebben ongeveer 12 tot 14 uur slaap per dag nodig. Vanaf 1.5 jaar beginnen ze het ochtend dutje over te slaan en doen ze nog maar één lange dut per dag van zo’n 1 tot 3 uur in lengte. Peuters gaan normaal rond 19:00 uur of 20:00 uur ’s avonds naar bed. Vervolgens worden ze ’s ochtends tussen 06:00 en 08:00 uur wakker.

Hoeveel slaap hebben kleuters nodig?

3 tot 6 jaar

Kleuters van 3 tot 6 jaar hebben gemiddeld 10 tot 12 uur slaap per dag nodig. Normaal gaat een kleuter nog steeds tussen 19:00 en 20:00 uur naar bed, om de volgende ochtend ook weer tussen 06:00 en 08:00 uur wakker te worden. Kleuters doen ook tot hun vijfde jaar nog een middagdutje.

Hoeveel slaap hebben schoolkinderen nodig?

6 tot 12 jaar

Schoolgaande kinderen slapen gemiddeld zo’n 10 tot 11 uur per dag. Voor het groeiproces is het heel belangrijk dat ze een goede nachtrust hebben. Maar schoolgaande kinderen moeten ook voldoende de kans krijgen weer op te laden, want ze zijn actief en vol met energie die er overdag uitkomt. Als kinderen slecht slapen uit zich dit in veel ziek zijn, zich drukker gedragen, overgewicht en leer problemen. Jonge kinderen hebben meer slaap nodig dan oudere kinderen.

Je ziet daarom ook dat de tijd waarop ze naar bed gaan langzaam opschuift:

  • van 5 tot 6 jaar ligt de bedtijd tussen 19.00 en 19:30 uur
  • van 7 tot 8 jaar ligt de bedtijd tussen 19.30 en 20.00 uur
  • van 9 tot 10 jaar ligt de bedtijd tussen 20.00 en 20.30 uur
  • van 11 tot 12 jaar ligt de bedtijd tussen 20.30 uur en 21.00 uur

Hoeveel slaap hebben pubers nodig?

12 tot 18 jaar

Pubers van 12 tot 18 jaar hebben gemiddeld zo’n 8 tot 10 uur slaap per dag nodig. Wij kijken meestal naar onze puberende kinderen en zeggen dan dat ze ‘lui’ zijn. ’s Ochtends willen pubers hun bed niet uit, terwijl ze ’s avonds niet erin te krijgen zijn! “Wij waren dat vroeger nooit!” althans dat denken wij. Maar de kans is groot dat wij zelf vroeger precies hetzelfde waren. De tijd waarin wij slapen schuift namelijk in korte tijd op naar achteren. Dit heeft alles te maken met de veranderingen die plaatsvinden in het lichaam. Tegelijkertijd is het voor pubers heel belangrijk dat ze wel voldoende slaap krijgen omdat hun lichaam groeit en ze voldoende tot rust moeten komen om dit te kunnen compenseren. Alles bij elkaar opgeteld is het dus best logisch dat dit een periode is die gepaard gaat met onrust, ruzies en alle bijkomende problemen. Krijgt een puber te weinig slaap per dag dan kan dit nadelige effecten hebben op de prestaties op school. Ook vergroot te weinig rust de kans op depressies en gedragsproblemen.

De bedtijden voor pubers zijn:

  • van 12 tot 15 jaar is de bedtijd tussen 21.00 en 21.30 uur
  • van 15 tot 17 jaar is de bedtijd tussen 21.30 en 22.00 uur
  • van 17 tot 18 jaar is de bedtijd tussen 22.00 en 23.00 uur

Hoeveel slaap hebben volwassenen nodig?

18 jaar en ouder

Gemiddeld genomen hebben volwassenen zo’n 7 tot 8 uur slaap per dag nodig. Natuurlijk verschilt dit heel erg per persoon, want er zijn ook mensen die voldoende lijken te hebben aan 5 tot 6 uur per dag. Maar 7 tot 8 uur is over het algemeen normaal. Naarmate je ouder wordt lijk je minder slaap nodig te hebben, wat ook te maken heeft met de activiteit van mensen. Hoe actiever mensen zijn, hoe meer slaap ze nodig hebben. Ouderen krijgen hierdoor vaker te maken met slaapproblemen omdat hun activiteit achteruit gaat, terwijl ze vaak nog niet gewend zijn aan de hoeveelheid slaap die hierbij hoort.

Reageren

Auteur

Pieter Polman

Pieter Polman

Voor zijn blog Slaapinfo.nl schrijft Pieter Polman al enkele jaren uit eigen ervaring over wat goed en gezond slapen is en over de diverse slaapstoornissen die wij kennen. Inmiddels is hij een bekende naam binnen dit onderwerp en wordt hij door artsen, professoren en de medische industrie regelmatig gevonden en gevraagd om met hun mee te denken en te schrijven.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten