menu

Hoe ouder, hoe normaler

Soms wil je ze wel achter het behang plakken! Maar er is hoop voor ouders met pubers. Onderzoek toont namelijk aan dat stemmingswisselingen bij pubers afnemen hoe ouder ze worden.
Gedurende drie weken per jaar werden 474 Nederlandse pubers van hun dertiende tot hun achttiende jaar door de onderzoekers gevolgd. De tieners moesten iedere dag via een internetdagboek hun humeur noteren aan de hand van termen als blijdschap, boosheid, angst en somberheid. Zo konden de wetenschappers de wisselingen in hun stemming meten.

Don’t worry, be happy

Dat de pubers rustiger worden naarmate ze ouder worden, stelt niet alleen de ouders gerust maar de informatie helpt bovendien om in de gaten te houden voor wie instabiele emoties een risico vormen en wie hulp nodig heeft om deze onder controle te krijgen. Hans Koot, hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de VU: “In het eerste deel van de pubertijd zijn de emoties het beweeglijkst maar de tieners worden geleidelijk aan stabieler. Dat jonge pubers wat meer last hebben van stemmingswisselingen is dus niet iets om je zorgen over te maken.”

Hoe ouder, hoe stabieler

Veel mensen denken dat jongeren in hun tienerjaren moeten leren om te gaan met hun emoties, maar daar is eigenlijk maar heel weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Wel blijkt uit eerder onderzoek dat extreme stemmingswisselingen samengaan met gedrags- en relationele problemen later.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam, het VU-EMGO Institute for Health and Care Research en de universiteiten van Utrecht en Tilburg. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Child Development. Het onderzoek werd uitgevoerd met steun van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving, de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten