menu

Hoe komt het dat herinneringen verdwijnen?

Herinneringen uit ons verleden. Zijn ze echt of vullen wij ze zelf in? De meesten van ons kunnen zich de eerste drie jaar van onze jeugd niet meer herinneren. Maar hoe komt dat toch? En waarom vergeet je soms simpele dingen of blijken je herinneringen heel anders te zijn dan de werkelijkheid? Vergelijkingssite KiesvoorjeZorg.nl zocht het uit.

Je zoon of dochter gaat volgend jaar naar de middelbare school en traditie is dan meestal dat de klas een musical opvoert. Alle ouders staan vol trots met hun film- of fotocamera in de aanslag om deze gebeurtenis vast te leggen. We mogen per slot van rekening deze bijzondere mijlpaal nooit, maar dan ook nooit vergeten.

Nooit iets vergeten

We denken zelf heel vaak dat we speciale dingen in ons leven NOOIT zullen vergeten. En toch gebeurt het. Weet jij het moment nog op te halen dat je zelf op dat podium stond en je ouders met een fototoestel alles vastlegden? Lastig hè? Misschien herinner je het nog omdat je vader of moeder die ene foto maakte die in het fotoalbum terecht kwam. Maar stel dat die foto er niet was geweest?

KiesvoorjeZorg artikelbanner

Generatie X

Een veel gehoorde klacht is dat de generatie van nu te veel het leven aan het filmen of fotograferen is, in plaats van het met volle teugen te beleven. Maar misschien is dat wel een goede ontwikkeling. Zij hebben straks tal van beelden en snapshots die hun helpen herinneren hoe het ooit was. En waarschijnlijk hebben zij straks ook meer gevoelens bij het terugzien van die geweldige beelden. De techniek van tegenwoordig is natuurlijk vele malen beter dan dat het ooit was toen wij jong waren.

Andermans herinneringen

En de vraag is natuurlijk ook hoeveel van jouw herinneringen ook echt je eigen herinneringen zijn? Worden herinneringen niet ook deels beïnvloed door je omgeving? Weet je je echt nog te herinneren dat je kilometers afdreef op een luchtbedje in de zee? Of is dat een herinnering die je ouders regelmatig ophalen en wat je nu ook herinnert als je eigen herinnering? Ze zeggen dat je vanaf je derde jaar dingen begint te herinneren. Maar het hangt vooral van de emotionele lading van dat moment af hoe je iets herinnert.

Herinneringen verdwijnen

Er is ooit onderzoek gedaan naar het zogenaamd ‘voeren’ van herinneringen aan kinderen. Opvallend is dat jonge kinderen tot een jaar of 7 niet vallen voor deze valse herinneringen. Maar naarmate we ouder worden zijn we meer geneigd valse herinneringen voor waar aan te nemen. We gebruiken deze herinneringen om gaten in ons geheugen in te vullen. Ook hebben we behoefte om meer detail aan te brengen in onze herinneringen, wat we vervolgens doen met informatie die aannemelijk lijkt.

Herinneringen herschrijven

Ieder mensenleven is opgebouwd uit herinneringen, maar het is goed om ons te realiseren dat onze herinneringen door onszelf of anderen ‘herschreven’ wordt. Wellicht is het daarom niet zo gek dat onze kinderen juist zoveel video’s en foto’s maken. Zonder herinneringen hebben we niet geleefd en ze goed op kunnen halen is dus misschien wel het meest waardvolle dat je hebt.

Reageren

Auteur

KiesvoorjeZorg

KiesvoorjeZorg

Het vergelijkingsplatform KiesvoorjeZorg.nl is in 2012 opgericht door Charley Beerman nadat hij voor een familielid op zoek ging naar een zorgorganisatie in de buurt. Dit bleek ingewikkelder dan hij aanvankelijk dacht. Nu kun je op KiesvoorjeZorg.nl een groot aanbod van zorgaanbieders bekijken en vergelijken.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten