menu

Hoe gevaarlijk is zonnen nu echt?

Hoe gevaarlijk is zonnen nu echt? Dermatoloog Han van der Rhee zegt dat wij een verstoord beeld hebben over dit onderwerp. Ieder jaar weer krijgen we volop waarschuwingen om onszelf te beschermen tegen de zon. Smeren, smeren, smeren is het credo. Maar is dat echt wel nodig?

Allemaal bangmakerij!

Volgens dermatoloog Han van der Rhee is het allemaal bangmakerij en mogen we lekker de zon in. Bruin worden is niet het probleem. Verbranden wel. “Veel artsen denken dat de zon alleen belangrijk is om vitamine D op te bouwen. Dat is een veel te eenzijdig beeld. Sterker: de zon heeft veel meer voordelen dan nadelen voor onze gezondheid”, aldus van der Rhee.

De zon heeft veel voordelen

Volgens van der Rhee blijkt ook uit studies dat de ultraviolette straling van de zon heel effectief is tegen prostaatkanker, het non-Hodgkin-lymfoom en MS. Veel effectiever nog dan vitamine D. Mensen met MS hebben bijvoorbeeld minder last van vermoeidheid en depressies als zij voldoende zonlicht krijgen. Zonlicht vervangen door een vitamine D pilletje, zoals veel artsen adviseren, is dus niet voldoende.

Hoe gevaarlijk is zonnen nu echt?

Betekent natuurlijk niet dat je helemaal niet beschermd hoeft zijn. Zoals van der Rhee duidelijk zegt: het is niet het bruin worden dat slecht is voor ons, het is het verbranden dat sterk kankerverwekkend is. Zijn advies? Je kunt regelmatig tussen 12.00 en 15.00 uur 30 minuten de zon in gaan. Bouw, afhankelijk van uw huidtype, voorzichtig wat kleur op. Maar gebruik zeker zonnebrandcrème als de kans op verbranding aanwezig is. Dit is als je weet dat je bijvoorbeeld een hele dag de zon in zult gaan of als de zonkracht 7 of 8 is. Is je huid bleker dan gemiddeld, wees dan voorzichtiger. En ongeacht je huidtype moet je er dus altijd voor zorgen dat je niet verbrandt. Een kleurtje is zelfs prima. De kans op de gevaarlijkste vorm van huidkanker, een melanoom, is dan namelijk kleiner.

Lees het E-book ‘Zonnen mag’

Dermatoloog Han van der Rhee schreef het E-book ‘Zonnen mag’ met een nieuwe kijk op de zon en gezondheid.

Koop bij bol.com

Zonnen mag omslagfoto

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten