menu

Hiphoppende ouderen

Hiphoppende ouderen, ze bestaan! En Sportief Plan brengt het via hun ‘beweegplan voor ouderen’ naar verzorgingshuizen.

Dat bewegen goed voor je is, ongeacht je leeftijd, weten we inmiddels allemaal. Maar de vraag is altijd: hoe krijg je ouderen in een zorginstelling weer in beweging? Medewerkers hebben de tijd er eigenlijk niet voor en familie is druk of woont niet in de buurt. Ook is het altijd weer een klus om de juiste oefeningen voor ouderen te vinden. Daarom is een organisatie als Sportief Plan actief. Zij weten wat werkt en kunnen dit deel van de verzorging op zich nemen met hun ‘beweegplan’.

Bewegen in de ouderenzorg

In verpleeg- en verzorgingshuizen bewegen de bewoners, naarmate ze ouder worden, steeds minder. Dit is niet goed voor hun zelfredzaamheid en het heeft negatieve gevolgen voor verschillende chronische aandoeningen, zoals diabetes en artrose. Daarnaast neemt de kans op overgewicht toe. Bewoners (en zeker ouderen) krijgen meer moeite met het verrichten van de dagelijkse activiteiten, waardoor de kwaliteit van leven vermindert. Sportief Plan biedt verschillende activiteiten aan, afgestemd op de leeftijd en fysieke conditie van de deelnemers.

Bewegen in de wijk

Ouderen die net met pensioen zijn hebben over het algemeen een betere conditie dan ouderen die al een tijd met werken zijn gestopt. Omdat ouderen ook steeds langer thuis (moeten) blijven wonen, biedt Sportief Plan beweegactiviteiten aan in de buurt. Bijvoorbeeld in een wijk- of buurtcentrum en bij sportverenigingen. Zo blijven ouderen langer vitaal. Maar ja, wat doe je voor de mensen in het verpleeg- of verzorgingshuis?

Hiphoppende ouderen bij Florence

Bij zorgorganisatie Florence weten ze daar raad mee. Samen met Sportief Plan bedachten zij de hiphop cursus voor ouderen. Eind oktober hielden ze de eerste twee proefworkshops en die waren direct volgeboekt. De cursus is niet alleen belangrijk om ouderen in beweging te krijgen, het brengt mensen ook makkelijker in contact met elkaar, wat goed is tegen eenzaamheid. En Florence laat zien dat zij heel veel doen met het onderwerp beweging voor ouderen. Sinds dit jaar is dit namelijk een extra onderwerp waar het IGZ (Inspectie voor de Gezondheidszorg) zorgorganisaties op controleert.

Filmtip: Hip Hop Eration

Documentaire over een groepje Nieuw-Zeelandse ouderen die mee gaan doen met de Wereldkampioenschappen Hip Hop in Las Vegas.

Klik hier voor meer over de film

Meer informatie:

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten