menu

Het zijn de hondsdagen

Wist je het al? Het zijn de Hondsdagen! Vanochtend was de melk geschift en ineens moest ik denken aan mijn oma die vroeger over de zogenaamde Hondsdagen vertelde. Dan zou alles sneller bederven dan anders. Ik ben meteen het internet opgegaan en inderdaad: de periode tussen 19 juli en 20 augustus zijn van oudsher de Hondsdagen, alhoewel dat geen officiële meteorologische term is.

Warm en vochtig

De Hondsdagen zijn warm en vochtig, met kans op fikse buien en onweer. Met hun naamgever ‘de hond’ hebben de Hondsdagen niets te maken. De oorsprong ligt in de astronomie. Na de zon is Sirius de ster die wij het meest helder waarnemen. Dat komt door de geringe afstand. Sirius ligt “slechts” 8.6 lichtjaren bij de aarde vandaan, wat in het heelal kan worden beschouwd als een steenworp afstand.

De hondsster

Sirius wordt ook wel de hondsster genoemd, als helderste van het sterrenbeeld De Grote Hond. Aan het begin van de zomer is de ster tijdelijk onzichtbaar, omdat hij tegelijk met de zon opkomt. Rond 20 juli wordt Sirius in de ochtendschemering weer zichtbaar. Het is het startsein voor de Hondsdagen. De temperatuur van zowel de lucht als van het zeewater liggen nu relatief hoger. Heerlijk voor vakantiegangers, maar gevaarlijk weer voor verse levensmiddelen.

Gezondheidsrisico’s van de Hondsdagen

Tijdens de hondsdagen zijn verse levensmiddelen daardoor nog bevattelijker voor bederf, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Het is dus zaak om de koelkast op maximaal 4 graden Celsius te zetten en de vriezer op -18 graden. En mocht je de BBQ aanzetten, let dan even extra hierop:

  • Denk aan kruisbesmetting. Dus geen gaar vlees of vis leggen op borden en schalen waar het rauw ook al op gelegen heeft. Dit geldt ook voor tangen, bestek en borden.
  • Vlees eten zorgt ervoor dat het lichaam warm wordt. Houdt het dus licht en ga voor vis en veel groente, als je geen zweterige nacht wilt hebben.
  • Zorg dat de producten gaar zijn die je eet, maar niet aangebrand, want zwarte randjes bevatten schadelijke kankerverwekkende stoffen.
  • Drink voldoende water. Met het ouder worden, ervaren mensen minder snel een dorstgevoel.

Met deze tips in het achterhoofd zorg je ervoor dat je de hondsdagen niet hondsberoerd doorkomt. Volgens sommigen bepaalt het weer op 20 juli zelfs een veel langere periode, getuige deze spreuk: “Komen de hondsdagen met veel regen, dan gaan we slechte tijden tegen, maar komen de hondsdagen helder en klaar, verwacht dan maar een gunstig jaar.”

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten