menu

Het syndroom van Korsakov

Wel eens van Korsakov gehoord? Het syndroom van Korsakov ontstaat door een ernstig gebrek aan vitamine B1 (Thiamine). Er ontstaat geheugenverlies door een aantasting van een gedeelte van de hersenen. Dit zorgt ervoor dat patiënten die aan het syndroom van Korsakov leiden ook hun vermogen verliezen om nieuwe dingen te leren. En of dat niet al erg genoeg is verliezen zij ook steeds meer en meer de mogelijkheid om gewone alledaagse handelingen uit te voeren en daarmee de zorg voor henzelf.

Veel mensen met het syndroom van Korsakov zijn hierdoor aangewezen op het wonen in een instelling waar zij volledig worden verzorgd, want echt goed functioneren in de maatschappij is er niet meer bij met deze aandoening, die je overigens ook al op jonge leeftijd kunt krijgen.

Het syndroom van Korsakov en alcohol

Het is vooral alcoholmisbruik dat het syndroom van Korsakov kan veroorzaken. Het gaat hier natuurlijk wel om langdurig alcoholmisbruik. Maar dat veelvuldig overmatig alcohol drinken van invloed is op de gezondheid, dat is duidelijk.

10.000 patiënten in Nederland

Deze moesten we even opzoeken en helemaal zeker is het ook niet. Maar geschat wordt dat er zo’n 8.000 tot 10.000 patiënten in Nederland leiden aan het syndroom van Korsakov. En dat is nogal wat! Vooral ouderen lopen meer risico het syndroom van Korsakov te krijgen, maar ook jongere patiënten kunnen ten prooi vallen aan deze ziekte. De belangrijkste oorzaak van de ziekte, zoals we al zeiden: het gebrek aan vitamine B1. En voordat het gebrek aan vitamine B1 een ernstige ondergrens heeft bereikt, komen patiënten in een soort acute en levensbedreigende situatie terecht die Wernicke-encefalopathie wordt genoemd. Dit is de fase voordat het syndroom van Korsakov definitief en onherstelbaar toeslaat. Het geven van speciale vitamine injecties kan in deze fase er nog voor zorgen dat het syndroom van Korsakov wordt voorkomen.

Landelijk Korsakov Kenniscentrum

Er zijn 4 zorgaanbieders die de handen ineen hebben geslagen om patiënten met het syndroom van Korsakov te behandelen én om kennis over deze ziekte te verspreiden. Het Parkhuis, Saffier De Residentiegroep, Lelie Zorggroep en Atlant Zorggroep hebben hiervoor het landelijke Korsakov Kenniscentrum opgericht. En speciaal voor het 10 jarig bestaan van de locatie het Dijckhuis van zorgorganisatie Het Parkhuis wordt vrijdag 11 september 2015 door het Kenniscentrum een grote sportdag georganiseerd voor mensen met Korsakov. De afgelopen 3 jaar heeft het Kenniscentrum dit ook al gedaan en dat bleek een groot succes.

250 sporters met Korsakov

Ongeveer 250 sporters met Korsakov én hun begeleiders uit heel Nederland zullen voor de dag naar Sporting Delta komen in Dordrecht. Doel van deze dag is om patiënten met elkaar in contact te brengen en te stimuleren om te blijven bewegen, want dat is oh zo belangrijk!

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten