menu

Het geheim van 100 jaar worden

100 jaar worden, hoe doe je dat? Iedereen wil het liefste gezond oud worden, maar je oud voelen of oud zijn wil niemand. Artsen Hans van Hateren en Nanno Kleefstra spraken 10 honderd jarigen en schreven er een boek over. Wat is hun geheim?

Gemiddeld leven en geen overgewicht hebben zijn de eerste geheimen. De geïnterviewden aten wel vlees en namen af en toe ook een glas alcohol en er zijn zelfs 100-jarigen die rookten. Maar een belangrijk detail volgens de artsen is dat ze daar wel al lang geleden mee zijn gestopt!

Actief leven

100 jaar worden doe je vooral ook met een actieve leefstijl. Niet alleen vroeger maar nu nog steeds. Zo leefden de meesten die ondervraagd werden op een boerderij en deden ze vroeger veel zwaar lichamelijk werk. Intensief sporten deden ze allemaal niet, maar op natuurlijke wijze regelmatig bewegen wel. En misschien wel de belangrijkste gemene deler bij alle 100-jarigen is dat ze in staat waren en zijn om gelukkig te leven.

Het geheim van 100 jaar worden

Dr. van Hateren: “Dat is een beetje het geheim van deze mensen: ondanks de ellende en de tegenslagen die ze gekend hebben, zijn ze toch in staat geweest om dat achter zich te laten en door te gaan, een belangrijke kwaliteit. Niemand van hen heeft zich ooit het hoofd gek laten maken. Het loopt nu eenmaal zoals het loopt. Met de leeftijd word je vaak meer berustend, maar we hebben de indruk dat deze mensen dat op jonge leeftijd ook al waren.”

Opbrengsten voor onderzoek

Zo oud worden doe je natuurlijk niet zomaar. Vandaar dat de artsen ook de vraag voorlegden: “Wat is het geheim van 100 jaar worden?” De gesprekken die hieruit kwamen zijn samengevat in het boek ‘99+ Een geheim… of geluk?’. Fotograag Ben Vulkers maakte de foto’s, die overigens prachtig zijn. En de opbrengsten van het boek gaan niet naar de artsen zelf, maar naar onafhankelijk medisch wetenschappelijk onderzoek bij ouderen. Kijk, dat is nog eens een mooie reden om het boek te kopen!

99+ boek artikelbanner

Vergeet het verleden

Het boek bestaat uit 10 bijzondere en vooral inspirerende verhalen. Zo eet Jans Venema-Scholten (101) elke ochtend biest. Hendrik Roelofs (100) heeft geleerd niet te veel stil te staan bij het waarom. Inspirerend is het verhaal van de 103-jarige Leonora Johanna Pennarts-Elfferich die na een veelbewogen leven nog steeds hoopvol vooruit kijkt: “Kijk naar wat voor je ligt, vergeet wat achter je ligt, vooral de nare dingen.”

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten