menu

Herinneringen ophalen met dementie

Als je bij mensen met dementie herinneringen ophaalt van vroeger, dan blijkt dit het functioneren in het heden een stuk makkelijker te maken. Daarom heeft stichting DoSocial, samen met zorgorganisatie Magentazorg, de Nostalgiekar bedacht. Een ouderwetse, verrijdbare bakkerskar vol met voorwerpen en producten uit het verleden, bedoeld om herinneringen van mensen met dementie op te halen.

Innovatieve aanpak

17 maart jl. werd voor de allereerste keer de Nostalgiekar in gebruik genomen bij woonzorgcentrum Lauwershof in Alkmaar. En ook al lijkt het een eenvoudig idee, toch is het hele concept van een verrijdbare kar een heel innovatieve manier om mensen met dementie te benaderen. Heel veel zorgorganisaties moeten namelijk, vanwege bezuinigingen, de zogenaamde belevingskamers in hun huis sluiten of ze hebben gewoon het personeel of de ruimte niet om één in te richten. En dat terwijl de kamers zo goed kunnen werken. De Nostalgiekar maakt het terughalen van herinneringen bij mensen met dementie een stuk makkelijker, omdat de ‘belevingskamer’ nu gewoon naar de mensen toe komt.

Reminiscentie en dementie

Bij de Nostalgiekar draait alles om reminiscentie. Een ingewikkeld woord voor het bewust ophalen van herinneringen bij mensen met dementie. Gebleken is dat het ophalen van die herinneringen mensen heel erg stimuleert én dat de omgang en zorg voor deze mensen daardoor een stuk makkelijker wordt. Al hun zintuigen worden door de voorwerpen in de kar geprikkeld. De ogen, oren, neus en hersenen worden letterlijk weer even wakker, waardoor communicatie weer mogelijk wordt.

DoSocial Nostalgiekar artikelbanner

Reageren

Auteur

Pim Pelser

Pim Pelser

Pim Pelser is bedenker en oprichter van Stichting DoSocial. Deze stichting is uitgegroeid tot een netwerk van mensen én bedrijven die zich hard maken voor sociale projecten in de ouderenzorg.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten