menu

Heleen van Royen maakt documentaire over dementie

Schrijfster Heleen van Royen maakte onlangs een documentaire over dementie. Haar moeder heeft de ziekte en Heleen besloot de tijd die zij met haar moeder doorbrengt vast te leggen op film.

De meeste beelden nam Heleen zelf op. Heleen woont in Portugal, maar kwam erachter dat haar moeder vergeetachtig werd. “Ik kwam terug uit Portugal. Ik merkte dat het echt niet goed met haar ging. Ze had meer zorg en hulp nodig dan ze zelf aangaf”.

Ze woont in de tuin

Heleen besloot voor haar moeder te gaan zorgen. Ze liet een mantelzorgwoning aanbrengen in haar achtertuin, zodat haar moeder daar kon wonen. Maar de zorg voor haar moeder betekende ook dat ze geen roman kon schrijven. “Aan een roman kleeft voor mij echt veel zwaarte. Je moet je een jaar opsluiten, voor een verhaal dat je per se wilt vertellen, dat je pakt. Het enige verhaal dat ik echt wil schrijven is over mijn moeder. Zij heeft dementie en heeft bij mij in de tuin gewoond. Maar als ik dat ga doen, zit ik weer achter de computer en ben ik nóg niet bij haar. Ik ben haar daarom gaan filmen. Het is hopelijk een mooie documentaire geworden.”

Documentaire over dementie

De titel van de documentaire ‘Het doet zo zeer’ komt van haar moeder. Het is de lichamelijke pijn die haar moeder voelde. “Ze had een versleten heup en bleef maar herhalen ‘Het doet zo zeer.’ Ze is van een andere generatie die pijn accepteert en niet om hulp vraagt. Ik wilde dat het goed ging. Het werd voor mij een obsessie om goed voor haar te zorgen. Ik ben echt gedreven om het niet te verknallen, ik wil goed voor haar zijn.”

De documentaire gaat tijdens het filmfestival van Rotterdam 28 januari in première. Vanaf 23 februari is de film ook in de bioscoop te zien.

Koop hier de boeken van Heleen van Royen

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten