menu

Hartkloppingen bij vrouwen in de overgang

Hartkloppingen bij vrouwen in de overgang, het kan je heel angstig maken. Je hart raakt van slag, je voelt hem bonken in je borstkas. Gelukkig is het vaak onschuldig, maar zo voelt het niet op het moment dat het gebeurt. Hoe komt dit? En wat kun je eraan doen?

Je spreekt al over hartkloppingen als je je eigen hart voelt kloppen. Normaal voel je dit namelijk niet. Er zijn heel veel vrouwen in de overgang die hun hart wel heel bewust voelen kloppen. Met name tijdens opvliegers komt dit veelvuldig voor.

Overslaand hart

Naast hartkloppingen hebben veel mensen van tijd tot tijd last van een overslaand hart. Dit heet ‘extra-systolie’, ofwel ‘extra hartslagen’. Een hartslag komt dan iets te vroeg, terwijl het wordt opgevolgd door een wat langere pauze. De tijd tussen de te vroege hartslag en de daarop volgende hartslag is langer dan normaal. Hierdoor voelt de normale hartslag na die pauze als een bonk. Over het algemeen is dit een onschuldig verschijnsel. Soms komt het voor dat na iedere twee of drie normale hartslagen een extra hartslag komt. Dit kan overgaan in een reeks van extra slagen, wat een heel onrustig gevoel geeft.

Verhoogde hartslag

Een normale hartslag is tussen de 60 en 80 slagen per minuut. Vrouwen in de overgang hebben een snellere hartslag doordat onze hormonen het ‘sympathische zenuwstelsel’ activeren. Hierdoor kan onze hartslag verhoogd worden tot soms wel 200 slagen per minuut in plaats van de normale 80. Een periode van versnelde hartslag duurt gelukkig maar kort.

Bezoek ook eens onze blogpartner

Vuurvrouw banner

Hoe ontstaan hartkloppingen bij vrouwen?

Hartkloppingen bij vrouwen in de overgang, hoe ontstaan ze eigenlijk? Onze hartspier heeft een eigen besturing. Andere spieren in ons lichaam worden door het centrale zenuwstelsel aangestuurd. De hartspier niet. Het is een soort pomp die continue bloed aanzuigt en wegpompt. Die samentrekkende beweging van de hartspier ontstaat door impulsen. Deze impulsen ontstaan weer onder invloed van een soort prikkelautomaat in de hartspier zelf. Dit prikkelautomaat bestaat uit prikkelvormende vezels en twee zenuwknopen. Het zijn de sinusknoop, ofwel pacemaker (gangmaker) genoemd. En de atriumventrikelknoop (AV-knoop of boezemkamerknoop). In de wand van de rechterboezem, tussen de onderste en bovenste holle ader, bevindt zich de sinusknoop. Deze werkt eigenlijk geheel zelfstandig, maar toch kunnen het autonome zenuwstelsel én het hormoonstelsel invloed uitoefenen op de impulsfrequentie van de sinusknoop. Volg je het nog?

Wat kun je eraan doen?

Vraag is natuurlijk, wat kun je doen aan de hartkloppingen? Als de hartkloppingen bij vrouwen veroorzaakt worden door een onbalans van de overgang, dan zijn ze over het algemeen onschuldig. Bij hartritmestoornissen is het echter een ander verhaal. Op zich hoeven hartritmestoornissen niet levensbedreigend te zijn mits deze goed worden behandeld. Er is een ECG nodig om vast te kunnen stellen of het om een hartritmestoornis gaat. Ga dus naar een (huis)arts als je je zorgen maakt. Stel de arts ontdekt geen hartritmestoornis, dan is het verstandig om te kijken of de klachten samenhangen met specifieke situaties, spanningen of gewoontes.

Stress of leefstijl

Last van stress? Kijk goed naar waarom situaties spanningen veroorzaken. Misschien ben je je niet direct bewust van spanningen, terwijl ze er toch zijn. Wat kan helpen is het opschrijven van de verschijnselen in een dergelijke situatie. Als je ze vervolgens bespreekt met bijvoorbeeld je huisarts kun je sneller tot inzichten komen die je anders misschien niet had gehad. Maar let ook eens op of je hartkloppingen krijgt bij het nuttigen van alcohol, koffie of andere cafeïne drankjes. Misschien rook je of gebruik je af en toe drugs? Tijdelijk stoppen met een bepaalde gewoonte kan helpen om erachter te komen of er een verandering optreedt als je dit doet. Hartkloppingen hebben in veel gevallen te maken met leefstijl, dus hierin kan ook de oplossing liggen.

Er bestaan medicijnen die hartkloppingen bij vrouwen kunnen verminderen. Beta-blokkers zijn hier een voorbeeld van. Deze worden uitsluitend voorgeschreven na overleg met een (huis)arts of cardioloog.

Bron: Vuurvrouw

Reageren

Auteur

Eveline Bakker

Eveline Bakker

Eveline Bakker is de oprichtster van het platform Vuurvrouw, een website voor en door vrouwen in de overgang. Zij blogt over dit onderwerp en meer.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten