menu

Gouden Alzheimer momenten

Wat zijn gouden Alzheimer momenten? Voor mij waren dat de momenten dat mijn moeder plezier had en helemaal opging in het moment, waardoor ze even kon vergeten dat ze vergat. In die ontspannen momenten had ik contact met mijn moeder dwars door de Alzheimer-mist heen. Dat zijn nu mijn dierbaarste herinneringen uit de jaren dat ik gezorgd hebt voor mijn moeder.

Kwasten, snoeien en bakken

Bijvoorbeeld toen we de gangkast hadden gewit. Mijn kwast met verf en die van mijn moeder zonder verf, maar wat hebben we heerlijk staan kwasten en staan lachen. Of het samen in de tuin werken, ik met de snoeischaar, mijn moeder takken vasthoudend. Samen koper poetsen, ik in en mijn moeder uitpoetsen, samen cake gebakken, lekker gesmuld en gelachen toen de bloem viel.

Meer Alzheimer momenten

Ieder jaar samen de kerstboom versieren. In de laatste jaren gaf ik de kerstballen aan mijn moeder en nam ik ze daarna weer aan. Natuurlijk duurde alles langer, natuurlijk ging het niet altijd even goed. Maar ik zag mijn moeder lachen, dat was voor mij het allerbelangrijkste en het enige wat telde. Nu ben ik blij dat ik toen de tijd heb genomen om zoveel samen met mijn moeder te doen. Het zijn momenten waaraan ik nu met dankbaarheid en plezier aan terug denk.

Actief bezig zijn levert contact op

Waarom had ik tijdens activiteiten meer contact dan wanneer ik passief bij mijn moeder was? Ik betrok mijn moeder bij het dagelijks leven waarbij het voor mij belangrijker was dat mijn moeder bezig was en plezier had dan dat de handelingen goed gingen. Hiermee creëerde ik een sfeer waarin mijn moeder zich vrijelijk durfde te bewegen en niet bang was om dingen fout te doen.

Weten van vergeten

Wat zou jij doen als je alle dagen hoort “Dat doe je niet goed” “Weet je dat niet meer” “Doe ik wel even” “Dat moet je zo doen” “Dat heb ik je net gezegd” Inderdaad je denkt: bekijk het maar, ik doe lekker helemaal niets meer, doe het zelf maar. Dit gebeurt er ook bij iemand met Alzheimer, want denk eraan dat iemand met alzheimer op een heel diep niveau aanvoelt dat hij of zij vergeet en aanvoelt dat de dingen niet goed gaan.

Wegzakken in het Alzheimer-moeras

Gevolg van de negatieve opmerkingen is dat degene met Alzheimer zich gaat terugtrekken en steeds minder dingen wil doen. Want als je niets doet, kun je ook niets verkeerd doen! Resultaat: iemand zakt sneller weg in het Alzheimer-moeras met steeds minder contactmogelijkheden.

Wat dan wel?

Creëer een sfeer waarin niet geoordeeld of veroordeeld wordt, waarin degene met Alzheimer voelt: ik wordt geaccepteerd zoals als ik ben, ik mag fouten maken, ik mag vergeten. Een sfeer waarin niets moet maar alles mag en waarin je voelt het is goed zo.

Zie de mens door de Alzheimer heen

In die sfeer komen mensen met Alzheimer tot leven, durven zich te bewegen en worden weer actief. In die sfeer verbazen mensen met Alzheimer jou met wat ze allemaal wel kunnen. Alzheimer bestaat niet alleen uit beperkingen maar heeft ook vele mogelijkheden, tenminste als wij bereid zijn de persoon te zien door de Alzheimer heen en we een stap durven te zetten in die wonderlijke wereld van de Alzheimer.

Pannekoeken of Pannenkoeken bakken

Net zoals Laurent de Vries, van Viattence, laatst twitterde “Bewoners en verzorgenden zijn samen pannekoeken of pannenkoeken aan het bakken en hebben samen veel plezier”. Wees creatief, zoek je eigen weg hoe je samen actief kunt zijn en kunt blijven en beleef net zoals ik en zoals de pannenkoekenbakkers gouden Alzheimer momenten.

Reageren

Auteur

Ignar Rip

Ignar Rip

10 jaar lang zorgde Ignar Rip als mantelzorger voor zijn moeder met Alzheimer. Hij ontdekte dat muziek hielp om contact te maken met zijn moeder en om de zorg makkelijker en aangenamer te maken voor beiden. Na uitgebreid onderzoek deelt hij zijn kennis nu via zijn website, via workshops én natuurlijk via NED7.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten