menu

Goede hygiëne ver te zoeken

Volgens een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg kan er nogal wat verbeterd worden aan de hygiëne in Nederlandse verpleeg- en verzorgingshuizen. Vooral mensen met een verminderde weerstand kunnen namelijk ernstig in de problemen komen hierdoor. En ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen zijn nu eenmaal vatbaarder.

Besmetting voorkomen

Bij goede hygiëne in de gezondheidszorg gelden de normen van de beroepsgroep, de professionele standaard. Goede hygiëne gaat om doen wat goed is voor je gezondheid en die van anderen. Belangrijk is het dus om ziekteverwekkers buiten ‘de deur’ en buiten het lijf te houden. Maar het is ook van belang om besmetting te voorkomen, want als er eenmaal iets binnen is gekomen moet het niet de kans krijgen zich verder te verspreiden. Goede hygiëne in de zorg zou dus de hoogste prioriteit moeten hebben. Overigens is dit onderwerp natuurlijk ook bij ons thuis en in de thuiszorg van belang nu steeds meer mensen thuis blijven wonen en verzorgd worden.

Goede hygiëne essentieel

Als een besmetting in de eerste plaats voorkomen kan worden heeft dat meerdere voordelen. Als iemand namelijk niet besmet raakt zijn er ook geen medicijnen nodig om de besmetting te bestrijden. Dus vanuit financieel oogpunt is een goede hygiëne absoluut belangrijk. Handen wassen, hoe simpel het ook mag klinken, is een van de eerste stappen die mensen moeten nemen voor het verbeteren van de hygiëne. Gelukkig lopen we niet rond met een microscoop, want als wij dagelijks zouden zien wat er allemaal in onze omgeving zit dan zouden we niet meer de deur uit durven. Maar ook binnen zitten er meer plekken dan we zouden denken die besmettingsgevaar met zich meebrengen.

Na het plassen, handen wassen!

Als we met z’n allen, dus ook in de zorg, in ieder geval zorgen dat we gewoon op de juiste momenten onze handen wassen, dan zetten we al een stap in de goede richting. Maar hoe doe je dat op de juiste manier?

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten