menu

Ga toch digitaal fietsen!

Fietsen, we zijn er als Nederlanders dol op. Niet alleen als manier van voortbewegen. Ook de fiets zelf heeft onze belangstelling. Vorig jaar zijn er meer dan 1 miljoen fietsen verkocht. Naast de ‘gewone’ fiets en de race- en mountainbikes, is er ook veel belangstelling voor de zogenaamde e-bike, de elektrische fiets. Dit type fiets heeft een heel nieuwe fietsgroep aangeboord. Maar wat als je niet meer zo goed ter been bent? Dan kun je altijd nog digitaal fietsen.

Stilstaand fietsen

Voor wie is digitaal fietsen bestemd en hoe werkt ‘t? Nou, voor bewoners van een verpleeghuis bijvoorbeeld. Die zouden best weer eens een fietstochtje willen maken. Daar heeft de Stichting Bewegingsplezier voor Ouderen en Chronisch Zieken een mooie oplossing voor bedacht. Het is heel simpel: als je in het verpleeghuis oefent op een hometrainer bij de fysiotherapie kijk je naar een TV scherm waarop je een fietsroute ziet. Hoe sneller je trapt, hoe sneller je door de omgeving fietst. Net echt. Bovendien fiets je langs bekende plekken en dorpen.

Digitaal fietsen stimuleert

Initiatiefnemer van Stichting Bewegingsplezier voor Ouderen en chronisch Zieken, Ron Otten: “Mensen in verpleeghuizen komen zelden buiten. Ze bewegen nauwelijks, terwijl bewegen juist een van de beste medicijnen is voor ouderen en voor mensen met een chronische ziekte. Daarom is de ‘di-fiets’ ontwikkeld.” Een di-fiets is een hometrainer die gekoppeld is aan een beeldscherm waarop beelden uit de omgeving te zien zijn. Door middel van beeldmateriaal uit een bekende omgeving kunnen gebruikers van de fiets zich helemaal terug wanen in de tijd dat zij zelf konden fietsen door de stad of natuur. In woonzorgcentrum de Nieuwenhof in Deurne wordt al volop gebruik gemaakt van deze digitale fiets.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten