menu

Even geen alcohol voor mij…

Dertig of veertig dagen geen alcohol. Dat is het idee van de landelijke campagne IkPas. Misschien heb je vorig jaar al meegedaan, anders is het nu je kans! Maar waarom zou je eigenlijk meedoen?

Een veel gehoorde reactie is: “Maar ik ben toch niet verslaafd, ik drink maar een paar wijntjes per week”. Een terechte opmerking, maar IkPas is ook niet bedoeld als afkickstrategie. Het is een manier om je ervan bewust te worden hoeveel alcohol je nu eigenlijk drinkt. Of het nou die paar wijntjes per week zijn of toch misschien wat meer: alcohol drinken is in ons patroon ingesleten. Het hoort nou eenmaal bij een feestje of andere sociale gelegenheden. Op die momenten is alcohol drinken de norm. Doe je niet mee? Dan moet je dat verantwoorden. En vaak proberen ze je over te halen. “Ach toe, eentje maar, voor de gezelligheid.”

Je fitter voelen

In tegenstelling tot de veelal op jongeren gerichte alcoholinterventies, richt IkPas zich op volwassenen en ouderen. Want ook voor hen kan even geen alcohol drinken direct positieve veranderingen teweeg brengen: je voelt je fitter en scherper, je slaapt beter, je valt af en je krijgt een betere huid. Maar ook op de lange termijn is het positief: resultaat van een maand geen alcohol drinken is dat je ook daarna minder gaat drinken. En dat verlaagt dan weer het risico op allerlei chronische ziekten.

Geen alcohol voor mij

Het is IkPas echter niet alleen om de (individuele) gezondheidseffecten te doen. IkPas is ook vooral bedoeld om het gesprek op gang te brengen. Is het eigenlijk wel normaal dat we van mensen verwachten dat ze alcohol drinken? Zou het niet veel normaler zijn om het tegenovergestelde te verwachten? Natuurlijk hoeft Nederland niet helemaal alcoholvrij te zijn, maar het zou toch leuk zijn als we over een paar jaar niet meer vreemd opkijken als iemand géén alcohol drinkt. Misschien, heel misschien kunnen we zelfs alcoholvrij een goed feestje vieren.

Dus, breng jij de vastentijd (vanaf 10 februari) door zonder alcohol? Of start je op 1 maart met de 30 dagen. Ik heb mijn bandje al! Nu jij?

Reageren

Auteur

Anne Meerdink

Anne Meerdink

Anne Meerdink is werkzaam bij GGD West-Brabant als projectmedewerker en onderzoekt de mogelijkheid tot gezondheidsbevordering van mensen.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten