menu

Europese dementie aanpak

Nederland is momenteel voorzitter van de EU. ‘We’ hebben dus de kans om het Nederlandse beleid aangaande dementie met onze ‘dementievrienden’ in Europa te delen.

Maandag 9 mei en dinsdag 10 mei vindt er een congres plaats in Amsterdam waar kennis en inzicht op het gebied van dementie centraal staan. Het is een initiatief van staatssecretaris van Rijn waarmee hij aangeeft dat dementie vraag om een gezamenlijke Europese aanpak.

Ambitie

Ook Gea Broekema-Procházka, directeur van de Stichting Alzheimer Nederland, is het met de staatssecretaris eens om meer samen te werken met kennisinstellingen in Europa om een oplossing te vinden voor de ziekte dementie. Zij vindt ook dat de zorg voor hen die er aan lijden geoptimaliseerd moet worden. Dat komt ook hun verzorgers ten goede. Dat kan onder meer door de onderzoeksresultaten voor iedereen snel en gratis toegankelijk te maken, stelt zij. Ook voor degenen die de Stichting Alzheimer Nederland financieel steunen. Investeren in onderzoek blijft heel belangrijk want dat is de sleutel naar oplossingen in de toekomst, aldus Gea.

Europese dementie aanpak

De staatssecretaris houdt de situatie in Europa goed in de gaten, gaat Gea verder. Ze wijst daarbij op zijn voorstel ‘dementievrienden’ naar Engels voorbeeld. Het gaat erom dat zoveel mogelijk mensen in de gaten hebben wanneer er iets mis is. Zoals bij het instappen van de bus of bij het boodschappen doen. Alzheimer Nederland wil naar een miljoen mensen die met hart en handen mensen met dementie eigenwaarde kunnen geven en ervoor gaan zorgen dat zij kunnen blijven meedoen in onze maatschappij. Het zou toch heel mooi zijn als we dat dit jaar kunnen bereiken, zegt Gea.

Voorbeeldland

De directeur van de Stichting Alzheimer stelt dat als we echt een voorbeeldland willen zijn in Europa, we onze ogen niet moeten sluiten voor de dagelijkse drempels waar dementiepatiënten en hun mantelzorgers in Nederland mee te maken hebben, zoals casemanagers die niet beschikbaar zijn, hoge eigen bijdragen voor vervoer naar dagbesteding, dagbesteding die niet passend is, onvoldoende gekwalificeerd personeel in verpleeghuizen, de grote inzet van psychofarmaca en ga zo maar door.

Actieplan

Gea: “Als we echt geloven in Europa en in de samenwerking in Europa dan moeten we met elkaar gericht durven nadenken over een Europese aanpak van dementie. Echter daar schuilt ook een gevaar. Maak het breed en er gebeurt niks. Breed denken is nodig om in het klein de juiste stappen te zetten. Kort gezegd: een visie met een actieplan. Niet alleen in Nederland maar juist ook in Europa”.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten