menu

Er is leven na de dood

Inderdaad, er is leven na de dood. Online bedoelen we dan. Want wat gebeurt er met de informatie over jou op internet nadat je bent gestorven? Wie kan daar nog wat aan veranderen? De oplossing heet: Social Afterlife.

Het is ongeveer als het vinden van een zogenaamde winnaarsenvelop op de deurmat van iemand die al lang overleden is. Niet leuk voor de partner en andere nabestaanden. Jouw social media accounts blijven natuurlijk gewoon bestaan. Kan je dat vooraf regelen? En zo ja, hoe? Op de website van Frankwatching geeft Susan van den Bekerom van Social Afterlife tips.

Digitaal testament

Zij heeft het over je ‘social afterlife’. Dat is wat er van je rond blijft zweven op internet na je dood. Dat is voor iedereen anders. De één heeft altijd heel veel getwitterd en was nadrukkelijk aanwezig op Facebook terwijl er over een ander nauwelijks iets te vinden is. En de nabestaanden reageren ook verschillend. Sommigen zien de blogs en filmpjes als een fijne herinnering maar anderen vinden het pijnlijk om te zien. Daarom pleit Susan voor het opstellen van een digitaal testament waarin je laat weten wat er met jouw informatie op internet moet gebeuren.

Apps voor je leven na de dood

Er zijn al apps die je helpen je ‘social afterlife’ te regelen. Zoals LivesOn, een social media dienst die net doet alsof je nog leeft. Je blijft gewoon twitteren na je dood. PasswordBox zorgt ervoor dat jouw gegevens beschermd worden na je dood. Ze hebben daar een gepatenteerd proces voor bedacht. En dan is er ook nog DeadSocial. Een wat minder leuke naam voor een app, maar de service is wel heel handig. Het is namelijk een soort online condoleance service waarmee mensen afscheidsberichten op Facebook en Twitter kunnen plaatsen.

Rondneuzen

Omdat het veel mensen niet uitmaakt dat er van alles over hun op internet te vinden is omdat ze ‘toch niks te verbergen hebben…’, blijven ze ongegeneerd van alles uploaden. Er worden totaal geen grenzen gesteld waardoor vaak ook informatie naar boven komt die je bij nader inzien toch liever niet openbaar gemaakt had. Je laat als het ware mensen rondneuzen in je privéleven en gedachten. Terwijl je wel je voordeur bij het weggaan op slot doet.

Impression management…pardon?

Toch hoeft niet alles wat er over een persoon op internet te vinden is, waar te zijn. Sterker nog, de persoon in kwestie kan zelf gebruik gemaakt hebben van een valse identiteit. Dat gebeurt ook heel vaak omdat je digitaal heel makkelijk iemand anders kunt zijn. Dat is verleidelijk omdat je zo contacten kunt maken die je anders niet zou hebben. Of dat de informatie wel klopt maar sterk wordt opgeleukt. Door foto’s te bewerken of gebeurtenissen te verzinnen. Ja, de mens wil nu eenmaal bedrogen worden. Ook door zichzelf! ‘Impression management’ heet dat met een duur woord.

Nabestaanden in actie

Nabestaanden kunnen Facebook en Twitter vragen het account te verwijderen. Er wordt dan wel om bewijs gevraagd zoals een link naar de overlijdensadvertentie en informatie over de relatie met de overledene. Er zijn ook nog andere mogelijkheden maar die verschillen per social media kanaal. Voor het overnemen en voortzetten van een account wordt door zowel Facebook als Twitter geen toestemming gegeven.

Online onsterfelijkheid

Dat je blijft voortleven in de herinnering van je naasten is te hopen en vaak gelukkig ook wel het geval. Maar mocht je je online leven na de dood bij leven al willen regelen, pak het dan serieus aan. De eerder genoemde services kunnen helpen. Maar nog beter is het om goed na te denken voordat je iets over jezelf online zet. Voorkomen is immers beter dan genezen.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten