menu

Eenzaamheid voorkomen met een belletje

Een praatje maken lijkt zo simpel maar voor veel mensen, met name ouderen, is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Toch is er een hele makkelijke oplossing bedacht: de Zilverlijn.

Het is een project van het KPN Mooiste Contact Fonds. Heb je behoefte aan een praatje dan word je door een vrijwilliger gebeld. Op deze manier wordt de eenzaamheid doorbroken en is er voor velen weer eens menselijk contact.

Even een praatje

De groep die behoefte heeft aan een praatje is groot. In Nederland is de schatting dat er zo’n 200.000 extreem eenzame ouderen zijn die om een praatje verlegen zitten. Even je hart luchten of gewoon praten over koetjes en kalfjes. Extreem eenzaam ben je wanneer je maar 1 keer in de vier weken contact hebt met iemand. Dit grote maatschappelijke probleem pakt het Nationaal Ouderenfonds samen met het KPN Mooiste Contact Fonds en de VriendenLoterij op originele wijze aan. Door zo’n 1.000 vrijwilligers wordt er een belletje gepleegd met ouderen die daar behoefte aan hebben.

Zilverlijn artikelbanner

Eenzaamheid voorkomen met luisteren

Wanneer je je hebt aangemeld word je vanuit het speciale callcenter, de Zilverlijnbus, gebeld. Deze bus wordt op verschillende locaties ingezet. Zo kunnen er steeds anderen deelnemen aan dit project. Er zijn altijd vrijwilligers nodig, dus meld je ook. Mensen die weleens gebeld willen worden kunnen dit uiteraard ook doen.

De Zilverlijn

De Zilverlijn zorgt niet alleen voor een luisterend oor maar houdt zo ook in de gaten of het aan de andere kant van de lijn wel goed gaat. Een stukje sociale controle dus. Het bestuur van het KPN Mooiste Contact Fonds kiest ieder jaar een project waarmee een ander maatschappelijk project tijdelijk wordt ondersteund. Dat kan met mensen, techniek of geld.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten