menu

Eenzaamheid gevaarlijker dan obesitas

Uit het jaarverslag van Sensoor, de landelijke anonieme hulplijn, blijkt dat eenzaamheid het belangrijkste thema is waarmee mensen bellen.

Je kunt zeggen dat eenzaamheid misschien wel gevaarlijker is voor je gezondheid dan obesitas, want dat gevoel van afzondering kan een hoge bloeddruk veroorzaken, hartaanvallen, beroertes, een verzwakt immuunsysteem, meer kans op depressies, zelfs dementie en het ergste: vroegtijdig overlijden!

Tsunami van babyboomers

Hoog leraar psychologie John Cacioppo onderzocht 20 jaar lang het effect van eenzaamheid bij een groep van zo’n 2.000 mensen boven de 50 jaar. Hij kwam tot de conclusie dat eenzaamheid gevaarlijker kan zijn dan obesitas, want bij zijn onderzoek bleek dat de eenzaamste mannen en vrouwen tot wel twee keer meer kans hadden op vroegtijdig overlijden, dan de mensen die sociaal actief waren en meer contact hadden met de wereld om zich heen. De vergrijzing in veel Westerse landen helpt daar niet bij. Cacioppo: “We zitten demografisch gezien in een tsunami van babyboomers. Babyboomers bereiken een pensioengerechtigde leeftijd. Mensen moeten nú nadenken hoe ze zichzelf later kunnen beschermen. Er wordt vaak gedacht dat pensioen betekent dat je afscheid moet nemen van je sociale leven en ergens in een warm oord moet gaan ‘genieten’. Dat is waarschijnlijk verre van het beste idee.”

Eenzaamheid het lepra van het westen

Wijlen Moeder Theresa noemde het ooit het lepra van het westen. Hierbij ging het haar om de mensen die door iedereen in de steek gelaten waren en die hun leven volledig alleen moesten doorbrengen. Net als lepra patiënten die nergens meer worden geaccepteerd. Daarom pleitte Moeder Theresa ook voor meer naasten liefde, vooral binnen gezinnen.

Communiceren met collega’s

Volgens professor Cacioppo zijn mensen die na hun pensioen blijven communiceren met oud collega’s en vrienden, een stuk minder eenzaam dan mensen die dat niet doen. Zijn advies? “Neem de tijd om te genieten en deel mooie momenten met familie en vrienden. Je zult zien dat je je dan beter vermaakt en uiteindelijk nog langer blijft leven ook!”

meer informatie

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten