menu

Een dagje vrij voor mantelzorgers

Gewoon eens een dagje vrij kunnen hebben als mantelzorger. Een paar uur extra slapen, met vrienden koffie drinken of gewoon even lekker luieren en niets doen. In Wijk bij Duurstede zorgen de vrijwilligers van Stand-by Duurstede dat mantelzorgers dit soms gewoon even kunnen doen.

De vrijwilligers van Stand-by Duurstede helpen mantelzorgers in de hele gemeente, dus ook in Cothen en Langbroek. Als vervanging eens in de week helpen, dat maakt voor mantelzorgers al een heel groot verschil.

Het werk geeft voldoending

“Het moet natuurlijk wel klikken tussen vrijwilliger en hulpvrager!” aldus Hans van Osenbruggen die coördinator van Stand-by is. Van Osenbruggen probeert zich in te leven in de situatie van zijn cliënten in: “Stel, jouw partner heeft een ziekte of handicap. Probeer je de situatie maar eens voor te stellen, dat je niet van huis kunt of liever niet gaat. Het is prettig als je dan een vertrouwd iemand hebt om eens op terug te vallen. Het is een plezierig gevoel als je iemand blij kunt maken. Het werk geeft veel voldoening.”

Mantelzorgers vinden dit moeilijk

Belangrijk is dat de mantelzorger soms een moment zich kan losmaken van de dagelijkse zorg thuis, al is het maar voor een paar uur. Heel veel mantelzorgers vinden dit moeilijk, omdat ze heel betrokken en verantwoordelijk zijn. Maar het is absoluut nodig. “Een kind met ADHD of PDD-NOS heeft veel invloed op het gezin. Het is ook belangrijk dat de ouders even tijd aan elkaar en aan de andere kinderen kunnen besteden”, stelt van Osenbruggen.

Een vriendschap die ontstaat

Hij heeft mooie dingen zien ontstaan: “Eén van onze vrijwilligers bezocht regelmatig een bejaard echtpaar waarvan de vrouw dementeerde. Een zware belasting voor haar echtgenoot. De vrijwilliger en de vrouw praatten vooral en keken soms samen naar de bloemen in de tuin of naar de televisie. De vrijwilliger bleef meneer zo nu en dan bezoeken nadat zijn vrouw was overleden. Ja, ik denk dat je wel kunt zeggen dat daar een vriendschap ontstond.”

Belangrijk is sociaal zijn

In de gemeente Wijk bij Duurstede wordt inmiddels ook volop om hulp gevraagd door mantelzorgers zelf. “Het kan meer, dus hoop ik dat mantelzorgers niet schromen om hulp te vragen. Stand-by is nu vanaf december 2015 in Wijk bij Duurstede aan de slag en zoekt meer vrijwilligers. Vrijwilligerswerk is goed om te doen. Je hoeft niet uit de zorgsector te komen. Het belangrijkste is dat je sociaal bent”, benadrukt van Osenbruggen.

Reageren

Auteur

Barbara en Marjolijn

Barbara en Marjolijn

Marjolijn en Barbara zijn de initiatiefnemers van Mantelzorgelijk.nl, het grootste online platform voor en door mantelzorgers.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten