menu

Een clown op bezoek

Kan een clown ouderen met dementie helpen ontspannen? Het antwoord op deze vraag is: ja! Daarom zetten de clowns van Stichting VisiteClowns zich continue in om bij ouderen op bezoek te gaan in verpleeg- of verzorgingshuizen.

Ontroering

De mensen reageren positief op de ontspannen manier waarop de VisiteClowns zich manifesteren. Dankzij hun gespecialiseerde opleiding communiceren ze op verschillende manieren met de bewoners. Daarbij bedienen ze zich van een eigen mimiek maar ook zang, beweging en geluid en handpoppen. Natuurlijk maken ze ook grapjes. Humor zorgt nu eenmaal voor een ontspannen sfeer. Op deze wijze maakt de VisiteClown contact met het publiek: de onverwachte benadering ontroert en is altijd anders.

Rode neus

Een bewoonster van het verpleeghuis ziet meteen de rode neus van clown Heiki als ze binnenkomt. De vrouw wil de neus aanraken maar is een beetje bang. Heiki laat het toe. Als de vrouw de neus aanraakt maakt Heiki een geluid. De vrouw kijkt vol verbazing en vindt het prachtig. Een man die er wat in zichzelf gekeerd bij zit, heeft er nu ook aandacht voor. Hij pakt de neus van de clown maar laat hem niet meer los. Heiki probeert wat onhandig los te komen waardoor een paar andere mensen moeten lachen.

Een clown op bezoek

Op uitnodiging van een verpleeghuis of van de familie komen de VisiteClowns langs bij bewoners op psycho-geriatrische afdelingen. Zij bezoeken de bewoners in de huiskamers en bedlegerige bewoners op hun eigen kamer. Een bezoek duurt ongeveer een half uur, in de ochtend of de middag. Afhankelijk van de specifieke situatie kunnen twee clowns per dagdeel ongeveer 30 mensen plezier en amusement bieden. Het tehuis kan ook een serie bezoeken afnemen. De VisiteClowns helpen mee om dergelijke projecten, ook financieel, te realiseren.

meer informatie

Foto: Clown Nino

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten