menu

Een buitenlandse hulp in huis

Door de bezuinigingen in de zorg wordt hulp thuis steeds duurder. Een alternatief lijkt de zorghulp uit het buitenland, bijvoorbeeld uit Polen of Tsjechië. Daarbij gaat het met name om de inwonende zorgverlener. Maar is dat nu echt wel goedkoper en is het ook gelijkwaardig aan bestaande zorghulp?

Twee alternatieven

Het zal je maar overkomen dat je niet meer voor jezelf kunt zorgen. Dan zijn er in principe twee alternatieven: of je gaat naar een verpleeg- of verzorgingshuis of je krijgt hulp thuis. Voor veel mensen is dat kiezen uit twee kwaden. Maar als je nog thuis verzorgd kunt worden dan gaat voor veel mensen de voorkeur daar naar uit. Thuis verzorgd worden kan ook kostbaar zijn, vooral als je niet verzekerd bent. Het alternatief is dan wellicht een buitenlandse zorgverlener in huis.

De buitenlandse hulp vooraf screenen

De buitenlandse hulp kan afkomstig zijn uit Oost-Europa, uit landen als Polen en Tsjechië, maar ook uit Griekenland of Portugal. Inhuren gaat vaak via speciale bureaus. Daar worden de zorgverleners, als het goed is, ook vooraf gescreend. Want je wilt wel weten wie er bij jou in huis komt wonen toch? Mocht het in verband met de arbeidstijdenwet nodig zijn, dan wordt er een tweede zorgverlener ingezet.

Wat kost een buitenlandse hulp?

De kosten zijn, zeker als er sprake is van een PGB, interessant te noemen. Een buitenlandse hulp kost je zo’n € 10,- per uur. Vergeleken met de kosten van het Nederlandse tarief van €20,- tot soms zelfs € 60,- a € 70,- per uur, is dat het overwegen waard. Zelfs nachtelijke hulp wordt dan betaalbaar. Door het kostenvoordeel zijn er misschien ook extraatjes mogelijk zoals een uitje, op bezoek gaan bij familie of gewoon even er uit.

Welk bureau?

Het is wel verstandig om eerst goed na te gaan met welk bureau je in zee gaat. Er zijn grote verschillen. Sommige ‘bureaus’ zijn er alleen maar voor zichzelf en dat gaat dan ten koste van hun werknemers. Je kunt bij de beroepsvereniging voor zorgprofessionals, de V&VN en het Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) nagaan wat de reputatie van een bureau is. Je kunt bij hun ook referenties opvragen.

En de taalproblemen?

Het belangrijkste aspect bij zorg is de communicatie tussen de cliënt en de zorgverlener. Bij een hulp uit het buitenland kan de taal een probleem zijn. De voordelen van de kosten zijn dan gauw vergeten en zo kan goedkoop weleens duurkoop worden. Kijk dus eerst goed naar de hoeveelheid zorguren die nodig zijn. Misschien blijkt dan toch dat er een Nederlandse oplossing gevonden kan worden.

Wet- en regelgeving

Ook de wet- en regelgeving speelt een rol bij het inhuren van een buitenlandse hulp. Ook daarom is het weer belangrijk om goed te kijken naar het bureau dat je gebruikt want zoals gezegd, er zijn grote verschillen. Twee bureaus waar je terecht kunt voor het inzetten van buitenlandse zorghulpen zijn World Wide Assistants and Nurses (WWA&N) en Global Care Capacity (GCC). Het laatste bureau is lid van de Nederlandse Brancheorganisatie voor Uitzendbureaus.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten