menu

Die witte jas past haar perfect

Bij Mantelaar werken jonge bevlogen geneeskunde studenten die met veel liefde voor hun vak mantelzorg bieden aan ouderen die dat nodig hebben. Anna (21) is één van die studenten en hier bij NED7 vertelt zij wat haar werk zo bijzonder maakt.

“Wat mij aantrekt in geneeskunde is de combinatie van de praktijk en de interessante dingen waar je dagelijks mee te maken krijgt. En ja, die witte jas leek mij altijd al wat. Je moet beschikken over veel parate kennis, je moet communiceren en gesprekken voeren, maar je moet ook technische handelingen uitvoeren zoals hechten en adequaat reageren op noodsituaties. Maar buiten al die zaken is het belangrijkste voor mij het menselijke contact. Dat persoonlijke vind ik zelf het leukst en dat vind je ook terug bij Mantelaar. Je krijgt de tijd om iemand echt te leren kennen.”

Praktijkervaring opdoen zonder witte jas

“Ik heb me destijds aangemeld omdat ik iets in de zorg wilde doen en het verschil wilde maken. Zowel bijles geven als in de horeca werken had ik al gedaan, maar ik wilde iets doen dat ook van toegevoegde waarde was voor mijn studie geneeskunde. En de aanpak van Mantelaar werkt. Ik ondervind het nu in de praktijk; ik leer hoe iemand zijn ziekte en (ouderdoms) gebreken ervaart. Het geeft mij inzicht in de mens achter de patiënt, iets wat je niet leert in de schoolbanken. Bij de heer Trotman bijvoorbeeld zie ik met eigen ogen hoe hij dagen door elkaar haalt vanwege zijn beginnende dementie. Het is heel lastig voor hem om een kop thee te drinken door een tremor waar hij last van heeft. Maar ik vind het geweldig om zijn vele verhalen over vroeger te mogen horen; hij heeft heel veel gereisd en gezien.”

partner content

Mantelaar ontzorgt

Mantelaar koppelt medisch studenten aan thuiswonende ouderen om daarmee hun naasten en mantelzorgers te ondersteunen. En de diensten van Mantelaar kunnen gewoon betaald worden vanuit de PGB.

Voor geen goud naar het platteland

“Als je het de heer Trotman vraagt dan zegt hij dat hij voor geen goud op het platteland zou willen wonen. Hij vindt de drukte van de stad heerlijk. Voordat hij viel fietste hij altijd door zijn geliefde stad. Ik zelf heb ook specifiek voor Amsterdam als mijn thuisbasis gekozen omdat de stad bruist. Er is altijd wat te doen, er zijn tal van verschillende culturen die samensmelten én er zijn altijd nieuwe plekjes die je kunt ontdekken. Dat is denk ik ook de reden waarom de heer Trotman het zo heerlijk vindt om altijd naar buiten te gaan. Ik duw dan zijn rolstoel vooruit, door drukke straatjes en leuke parkjes, in de buurt van het verpleeghuis waar hij woont.”

Daar doe je het voor!

“Met heel veel plezier ga ik altijd naar de heer Trotman toe. De eerste keren dat ik ging was het nog even wennen, maar ik kan mij de derde keer herinneren. Ik was dolblij toen ik was geweest, het was namelijk een heerlijke middag. We hadden heel leuke gesprekken, de heer Trotman was vrolijk en hij maakte volop grapjes. Toen ik moest gaan vroeg ik hem: “Did you have a pleasant time?” “More than a pleasant time”, antwoordde hij.

Precies daar doe ik het voor!

meer informatie

advertentie

Koop ‘Ik heb dementie’ bij Bol.com

Reageren

Auteur

Titiaan Zwart

Titiaan Zwart

Titiaan Zwart is één van de oprichters van Mantelaar, een zorgaanbieder die mantelzorg verleent met behulp van studenten geneeskunde. Titiaan studeerde psychologie en is bij Mantelaar verantwoordelijk voor acquisitie en samenwerkingen. Bij NED7 blogt hij over zijn visie en passie voor het vak zorg.

Advertentie



Gratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten